Детското безапетитие

178
Детското безапетитие

То не бива да ни притеснява

Липсата на апетит у детето често е проблем номер едно на майката. И циркът започва, за да хапне мъникът поне една лъжичка повече. Нужно ли е да хабим толкова нерви и усилия и можем ли да се доверим на детето си, когато казва, че не е гладно?

Всъщност, можем. Отговорът е даден от немски учени, според чието изследване детето може да се развива съвсем нормално и ако се храни по два пъти на ден. Не трябва да забравяме и че разковничето за детското здраве не е в количеството храна, а в нейното качество.

Най-честата причина децата да отказват храна е болест. Ако няма други симптоми обаче, недейте да съдите прибързано. Детският апетит е на моменти - ако днес детето се е хранило нормално, може утре да няма такова желание. То може да не иска да яде, ако е уморено, спи му се или пък е разстроено или превъзбудено.Най-разпалващи апетита са разходките навън и буйните игри с приятели. Защото колкото повече енергия изразходва детето, от толкова по-голямо количество храна ще има нужда, за да я възстанови. Обикновено мъникът започва да приема по-малко храна във възрастовата граница между две години и половина и пет години. Това не е притеснително и ще се нормализира с възрастта.

Врагове на апетита са похапванията между отделните хранения с вредни и калорични храни и прекаляването със сокове или други напитки. Храненето насила също може да отврати детето и да доведе до постоянни проблеми на масата.

Как да се справим със злоядото дете вижте тук.Добави коментар