Детските столчета опасни?

71
Детските столчета опасни?

Не знаем как да ги поставяме

В безопасност ли са децата, докато се возят на задната седалки на колите? У нас е задължително всяко дете до 6-годишна възраст да седи в специално столче за автомобил.

Скорошно проучване в Германия обаче показва, че при симулация на катастрофа 5 от 9 столчета не са издържали проведените тестове. При това - всички те отговаряли на изискванията на Европейския съюз. Според български специалисти обаче, риск за децата крие не самото столче, а неправилното му поставяне.

Как обаче да изберем най-сигурното столче? Според специалистите, то трябва да е по мярка както на колата, така и на детето, съветва Нова телевизия.На първо място, много е важно да съобразим столчето с ръста и килограмите на детето. Невинаги цената е водеща. Далеч по-важно е то да пасва във вашата кола и вие да знаете как да го ползвате, от това колко е скъпо. Според някои данни, грешките при инсталация на столчета достигат до 90%.

Столчетата, оборудвани със системата изофикс, са два пъти по-скъпи от тези, които се закрепят с помощта на колани. Монтажът им, обаче отнема няколко минути и възможността да сбъркаме е само 10%. При столчетата с колани тази възможност е 8 пъти по-голяма. Много важно е столчето плътно да прилепва до седалката. Коланът трябва да е стегнат хубаво, за да може в случай на инцидент да не отиде към корема и да нарани детето.

Най-голяма безопасност обаче гарантират столчетата, които гледат назад. Така, при челен сблъсък, главата на детето потъва в седалката и рискът е 5 пъти по-малък.

Още за това как да изберем детско столче и да го монтираме правилно вижте тук.Добави коментар