Детската ясла: Норвегия срещу САЩ

445
Детската ясла: Норвегия срещу САЩ

Две държави, два стандарта, две мнения

Преди година норвежски учени проведоха мащабно изследване за влиянието на детската ясла върху поведението на децата. Резултатите от него бяха публикувани в научното издание Child development.

Експертите провели анкети със 72 000 майки, чиито деца били на възраст от 18 до 32 месеца. Те сравнили данните за поведението на деца, които са посещавали детска ясла, и деца, които са били възпитавани у дома. Средно децата, които посещавали ясла, прекарвали там от 18 до 40 часа седмично. Когато учените анализирали резултатите, се оказало, че дори най-продължителното пребиваване в детската градина не носи негативно влияние върху поведението на децата.

Най-необикновената детска градина в света

„Резултатът от изследването е забележителен, като се има предвид, че напълно отрича резултатите от подобно проучване в САЩ.

Има две причини за това – самите детски заведения в Норвегия и методологията на изследванията. В Норвегия родителите много лесно могат да намерят добра детска градина за детето си. У нас на един възпитател се падат по-малко деца, отколкото в много други страни.

Освен това родителите получават платен едногодишен отпуск за оглеждане на дете. В същото време в САЩ родителите са принудени да дават децата си в ясла, още ненавършили няколко месеца”, разказва Хенрик Захрисон, автор на научното изследване.

Най-луксозните детски градини в САЩ

В Норвегия на всяко дете, навършило година, е гарантирано място в детска градина. Таксата не надвишава 333 долара и може дори да бъде намалена в зависимост от доходите на семейството. Освен това на 10 деца се падат по трима възпитатели, един от които задължително е със специално педагогическо образование.


Учените отбелязват, че в САЩ системата за предучилищно образование е устроена по друг начин. В Норвегия детските градини са част от държавната политика, целта им е да дадат възможност на жените да се върнат на пазара на труда и по този начин да се намали недостигът на кадри.

В същото време в САЩ детските градини се възприемат другояче. Родителите след раждането на детето имат възможност да се грижат за детето си само 12 седмици. В 10 щата платеният отпуск продължава дори 10 седмици. Като резултат 42 % от бебетата попадат в детските ясли на възраст много под една годинка.

Интервю: Детето и детската градина

Именно на този момент обръщат внимание норвежските учени. Докато американското изследване сочи, че пребиваването в детска градина се отразява негативно на децата – те стават по-агресивни и не слушат родителите си, норвежците твърдят точно обратното. Специалистите от Норвегия обясняват разминаването с твърде ранната възраст на постъпване на децата в ясла и още един фактор – качеството на услугата.Добави коментар