Детската седалка пашкул

116
Детската седалка пашкул

Създадоха детска седалка, която пази детето при инцидент

Нова детска седалка за кола е разработена от британски инженери. Моделът Carkoon сякаш обвива детето в пашкул, напомнящ защитна раковина, при инцидент на пътя.

Тя е огнеупорна, осигурява на детето въздух за 20 минути и го изолира от пламъците. При автомобилна катастрофа, както и при ежедневното пътуване до супермаркета или детската градина, седалката може да се обърне към вратата на автомобила, за да може лесно да се откопчае и детето да бъде изведено от него.

Carkoon може да бъде пусната в продажба още следващата година, но цената й – 499 британски лири, ще е значително по-висока от тази на стандартна детска седалка за кола, посочва bTV.Новата детска седалка включва въздушна възглавница, която се издува при пътен инцидент, обгръщайки тялото на детето. То е защитено от главата до петите, като същевременно има и значително свободно пространство около себе си.

За разлика от традиционните въздушни възглавници, които предпазват пътниците, като изпускат въздуха при удар, възглавниците на Carkoon остават пълни с въздух и достатъчно твърди, за да устоят на "бомбардирането" с различни предмети при пътен инцидент.

Изобретателят Джулиън Престън-Пауърс от фирмата Cool Technologies със седалище в Брайтън увери, че дори тухла е отскочила от въглавницата на Carkoon при извършените експерименти.Добави коментар