Детска стая?

288
Детска стая?

Пространството на детето, ако нямаме стая само за него

Какво се случва с къщите на 90% от семействата, очакващи дете, преди да закачат надписа "Добре дошло вкъщи, бебче"? Тук мъжката половина ще повдигне вежди и ще отговори с досада: "Ремонт". Мамите пък с удоволствие ще признаят: "Е, пооправихме малко".

Истината е, че близо 18% от европейците през 2009 г. са живели в  пренаселени жилища. А България в никакъв случай не прави изключение. Затова появата на бебе в семейството предполага не собствена стая за мъника, а място в спалнята на мама и татко. Как, въпреки общата стая, бебето да има собствено пространство? Вижте няколко полезни идеи.

В царството на съня

Няма значение на какъв тип креватче сте се спрели. Важна е обкръжаващата среда. Не забравяйте, че през първите си месеци вашето бебе ще прекарва по-голяма част от времето в креватчето си. Там то ще развива сетивата си, ще се учи да сяда и да се изправя. Затова трябва да му създадете интересен интериор.

И понеже мъникът първоначално ще обръща най-голямо внимание на тавана (поне докато не започне да седи) първо се заемете с него. За по-сладки сънища можете да му направите звездно небе. В повечето детски магазини, както и такива за декорация, се продават пластмасови фосфоресциращи звездички и други фигурки. Най-често те са пригодени да се залепват, но ги подсилете допълнително с лепило - трябва да сте сигурни, че няма да се озоват в креватчето и детето ви да ги сложи в устата си.

Ако не планувате да налепите детски тапети в семейната спалня, то тогава може да помислите за специална декорация само около креватчето на бебето. Изборът е голям - стикери с героите на Дисни, най-различни животни, коли, принцеси и други. Отново се уверете, че са закрепени добре, особено ако могат да бъдат достигнати от детето.

Продават се и стикери, които са подходящи за дървени повърхности, така че имате свободата да украсите и креватчето. Недейте да го правите от вътрешната му страна - децата са изобретателни и държат да опитат всичко на вкус.

Прозорците най-вероятно са мястото, което никога не сте и помисляли да декорирате. Дори и да се откажете от детските пердета, на пазара можете да намерите много интересни фигури, специално предназначени за лепене на стъкло. Те се поставят лесно и могат да се използват повторно - след като ги свалите, за да измиете прозорците.

В царстовото на игрите

Околностите на креватчето ще задоволяват вашето дете, докато не започне да седи самостоятелно. А когато проходи, можете да сте сигурни, че домът ви ще се превърне в необятен остров на съкровищата, които мъникът ще открива сам. За да има място, където ще се чувства в безопасност, а и за да не тичате след него от стая в стая през целия ден, е добре да му създадете кът за игра.

Добре е той да се намира в стаята, в която семейството прекарва по-голямата част от времето си. Изберете място, което не е близо до прозорци или врати, за да не става течение. Отстранете всички предмети наоколо, които могат да паднат и да наранят детето. За да не настива мъникът, поставете на пода килим. Продават се много ярки и интересни детски килимчета - с писти, по които да карате колички или пък с любимите анимационни герои.

Ако решите, че килимът не е подходящата настилка, можете да заложите на гумени пъзели. Ще ги намерите във всеки детски магазин - най-често са много разноцветни, с цифри или букви. Предимството им пред килима е че не се налага да ги тупате и перете - почистват се с влажна кърпа.

За да се справите с купищата играчки, които рано или късно ще притежава детето ви, можете да купите кошове за играчки. Има модели със забавни картинки, както и на колелца, за да ги придвижвате по-лесно от стая в стая. За по-малките играчки изберете несесер, който да закачите за стената. Детските варианти са забавни и позволяват на малчугана сам да вади и слага играчките. Отново - уверете се, че е закачен стабилно, защото дори и не подозирате колко са силни децата.

Не забравяйте, че най-важното при детската декорация е да е безопасна. Без тежки предмети, остри ръбове и малки части, които могат да бъдат погълнати. И разбира се, създайте света на малкото си съкровище с много любов.Коментари

Коментар: 4

1zqjyo'"(){}:/1zqjyo;9

Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1
1zqjyo'"(){}:/1zqjyo;9


  • 1

Добави коментар