Децата скачат на въже, а възрастните – не

248
Децата скачат на въже, а възрастните – не

Учените откриха логичното обяснение

Страхът, да не би да изглеждаш в очите на другия като дете, вероятно може да бъде причина възрастните да не проявяват интерес към въжето за скачане.

Учените обаче разполагат с друго обяснение: скачането с въже изразходва прекалено много енергия. Според тях този вид физическа активност изисква 24% повече енергия, отколкото тичането със същата скорост.

Изследователи от University of Jena в Германия предпомагат, че възрастните се налага да използват повече енергия, за да скачат, тъй като седалищният мускул, който задвижва бедрото, не разполага със сухожилия по надолу в крака.

Учените добавят, че скачането с въже може да бъде отлична алтернатива на тичането или ходенето, но въпреки това възрастните го избягват.

Това е свързано с факта, че се изразходва повече енергия за този вид упражнение.  

За да достигнат до тези изводи, учените са изучавали 10 души, докато скачат. Те маркирали ставите, предназначени за приземяването, когато тялото е по-нестабилно.Така изследователите успели да определят стратегия за ефективно използване на въжето, използвайки единия крак за приземяване, запазвайки другия, който се приземява малко след това. По този начин се намалява напрежението от внезапното приземяване. Добави коментар