Децата пият заради родителите

122
Децата пият заради родителите

Ако консумирате алкохол вкъщи, давате пример на детето си

Децата, чиито родители редовно консумират алкохол, са по-склонни да започнат да пият сериозно в по-късен етап от живота си, съобщава в. Daily Mail.

Резултатите от мащабно проучване, направено сред 5 700 ученици по поръчка на британската фондация Joseph Rowntree, показват, че родителското поведение може лесно да се пренесе върху децата.

Изследването установило, че едно на всеки четири 13-14-годишни деца се е напивало повече от веднъж, като тези случаи се удвояват, докато детето навърши 15 или 16 години, съобщава novini.bg.

Оказва се, че е два пъти по-вероятно децата да започнат да се напиват, ако са ставали свидетели на напивания от страна на родителите си. Влиянието на приятелите също удвоява риска от напиване, ако детето прекарва повече от две нощи седмично с тях.

Изследването подчертава "първостепенното значение" на примера, който родителите дават на децата си и на надзора за първите опити на алкохол от децата.

Експертите призовават за по-голяма подкрепа от родителите, особено в разбирането на това как тяхното пиене засяга поведението на детето, както и че най-често децата намират алкохол у дома.

Все пак младежите са по-склонни да започнат да пият редовно и дори да прекаляват с алкохола, ако някой близък член на семейството и най-вече родител пие или се напива. Пияните братя и сестри оказват същия ефект върху подрастващите.Добави коментар