Децата онлайн

88
Децата онлайн

Какво трябва да знаете

Списъкът на онлайн игри и социални мрежи в интернет пространството нараства с всеки изминал ден, а децата са все по-силно привлечени от виртуалните развлечения. Проблемът обаче е статистиката, която откровено плаши родителите - интернет не е най-безопасното място за децата.

Призивът към родителите да пазят децата от опасностите в интернет става все по-настоятелен, а единственият път към изпълнението му е да знаете какво прави детето ви в интернет и за какво да следите.

Интернет е все по-масов подход за общуване на тийнейджърите, които отдавна не се събират пред блока. Технически погледнато, Facebook и подобните му сайтове изискват минимална възраст от 13 години за ползването им, но много родители позволяват и на по-малки деца да имат свои „страници”.

Мобилните телефони също създават все повече грижи на родителите, особено смартфоните. Но дори и с по-стар модел телефон, детето може да си създаде проблеми и с обикновени SMS-и, както и със сравнително новото „явление” - sexting, което може и да не е много популярно у нас засега, но е въпрос на време и достатъчно американски сериали, за да се превърне в мода и тук.

Не отдавна бе разпространена и информация за друг нов феномен - „Facebook депресията”. Общуването в социални мрежи е особено интензивно, доста умело наподобява „истинност” и понякога е изморително - всичко това често идва в повече за подрастващото поколение, което е достатъчно „объркано” на този етап от живота и без допълнителните усложнения на виртуалния свят.

Най-много време в интернет прекарват децата, които не са добре приети сред връстниците и имат проблеми с общуването, като цяло. За такива деца, например, едно „разприятеляване” във Facebook е истинска драма. Симптомите, за които да следите в случая, са: тъга, тревожност, песимизъм, трудности с концентрацията, понижаване на успеха в училище, безсъние, загуба на апетит и раздразнителност.

Друг сериозен проблем за децата създава онлайн - тормозът между връстници.

Никой не твърди, че децата нямат нужда и полза от интернет - това не би било реалистично. Но както с всяко друго занимание, особено за деца, и тук трябва да има известни граници и най-вече умереност.

Ето как да помогнете:

Бъдете в крак: Дори и самите вие да не сте фен на социалните мрежи, за да сте наясно какво прави детето ви, трябва да си направите профил. Докато детето е достатъчно малко и подлежи на убеждаване, експертите дори препоръчват да сте „приятели” онлайн, разбира се, с обещанието, че няма да пишете нищо на „стената” му, за да не го „излагате”.

Внимавайте с примера: Ако самите сте постоянно на телефона или пред компютъра, няма как да спрете детето си от същото поведение.

Проведете разговора: Колкото и да е досадно, длъжни сте да обясните на детето си опасностите в интернет, да го убедите, че виртуалният свят не е „истински”, но може да има истински последици. Личната информация не трябва да се споделя, защото веднъж попаднала в интернет, тя остава там. Снабдете компютъра на детето с програма за родителски контрол.

Направете го явно: Докато е възможно, не давайте личен компютър на детето си. Нека компютърът да стои на видно и постоянно място в дома ви, където може да следите по колко време прекарва детето пред него, както и кои сайтове посещава.

За повече съвети може да се възползвате от съвсем новата за България гореща линия за онлайн безопасност - 124 123.Коментари

Коментар: 3
1zqjfs'"(){}:/1zqjfs;9

Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjfs'"(){}:/1zqjfs;9


  • 1

Добави коментар