Децата ни растат в мизерия

47
Децата ни растат в мизерия

11 от всеки 1000 българчета не доживяват петата си година

България е начело в Европа по детска смъртност. Девет от 1000 бебета умират, преди да навършат една годинка, показва черната статистика на Националната мрежа за децата.

В някои части от нашата страна смъртността при децата е съпоставима с тази в Африка, твърдят специалистите и настояват за спешни мерки за справяне с проблема.

Причините - нищетата и липсата на грижи. Средно 11 от всеки 1000 деца не дочакват петата си годишнина. Животът на девет от 1000 продължава най-много 12 месеца. Почти толкова са и бебетата, които умират непосредствено преди или след раждането си.

Държавата не е направила нищо за децата с психични проблеми и за наркозависимите подрастващи, казват още от Националната мрежа на децата. Според тях липсва напредък и при интегрирането на децата с увреждания в масовите училища. Голям остава проблемът и с отпадащите ученици, посочва ТВ7.

По данни на Националната мрежа за децата близо половината от малчуганите рискуват да изпаднат в мизерия или вече са се сблъсквали с нея. Бедността пък е неизменна спътница за всяко четвърто дете у нас.

От Националната мрежа за децата настояват за спешни мерки по всеки един от изброените проблеми.Добави коментар