Децата и порнографията

187
Децата и порнографията

Великобритания разтревожена от детската сексуализация

Родителите трябва да направят повече, за да предпазят децата от интернет порнографията, гласи доклад на британстка неправителствена организация, предназначен за премиера Дейвид Камерън, предаде Би Би Си.

Проблемът за излишната сексуализация на децата бе проучен от групата на Редж Бейли, ръководител на благотворителната организация "Съюз на майките", която се занимава с подкрепа на семейните ценности.

Авторите на доклада смятат, че родителите трябва да имат възможността да придобиват компютри и мобилни устройства, в които да е монтирано устройство, блокиращо достъпа до сайтове, предназначени само за възрастни.

В документа се обяснява как се експлоатира интереса на децата към секса и как от това се извлича търговска полза. Авторите призовават към възрастови ограничения за гледане на музикални видеоклипове и за по-строг контрол върху рекламата.

Предлага се примерно забрана на реклама със сексуални изображения около училищата и детските площадки. Според Редж Бейли днес децата са изцяло обкръжени от реклама, видео и телевизионни програми със сексуални съдържание.

Родителите са загрижени от "все по-засилващата се сексуализация на днешната култура", твърди Бейли, цитирана от БГНЕС. От нея не може да се отървеш, тя е навсякъде и родителите се нуждаят от подкрепа, за да предпазят децата от тази тенденция, изтъква той.

Производителите и интернет доставчиците трябва да правят много повече, за да съдействат на родителите да блокират достъпа на децата до порнографията, следователно трябва да се изработят нови методи за проверка на възрастта на ползвателите, гласи докладът, който официално ще бъде представен в понеделник.

Между другото, не всички са съгласни с извода в доклада, че проблемът може да се реши с консенсус, мнозина искат да заработи "твърдата ръка" на властта.

Тя очевидно е склонна да се вслуша. Като начало тя призова регулиращият орган за контрола върху стандартите в рекламата и медиите да се вслушат в мнението на родителите.

Правителството обяви също, че ще се заеме с реализацията на всички препоръки и ще възложи на регулатора и на търговските фирми за половин година да въведат приличен "морален облик". В противен случай то им обещава законодателни мерки.Добави коментар