Децата и готвенето

74
Децата и готвенето

То им изгражда положителни навици – дисциплина, търпение, уважение към храната

Изключително важно е да включим децата в процеса на готвене. Това им изгражда положителни навици – дисциплина, търпение, уважение към храната. Придобиват увереност и самочувствие. Освен това е доста по-приятно и забавно да приветстваме малчуганите си в кухнята.

Преди да започнете с готвенето, разчистете максимално мястото, където ще е вашият помощник, за да избегнете допълнителна бъркотия, съветва kulinar.bg. Задължително предупредете за острите ножове, чупливите неща и горещата печка. Може да приготвите малки солетки или хапки от плодове и зеленчуци, за да похапвате с детето, докато готвите. Според възрастта на детето то може да помага с различни неща.

Например най-малките – до 2 годинки

Не могат да помагат активно, но могат да стоят на столчето за хранене в близост до вас и да ви гледат. Докато готвите, можете да казвате на детето си какъв продукт държите и така да го учите на нови думи. Ако детенцето се отегчи, можете да му напълните една пластмасова бутилка с нещо дрънчащо – боб, леща, ориз, и да му дадете да си играе с нея.

Децата от 3 до 5 години

Дечицата на тази възраст вече са способни да правят повече неща. Те могат да слагат с лъжица брашно или захар в сместа за сладкиша. Могат да късат марулите за салата. Ще им бъде много забавно да редят продукти върху пицата.

Можете да им гласувате доверие и да ги оставите да слагат масата, като сами трябва да преброят колко вилици и салфетки трябва да сложат (в случай, че детенцето знае да брои до 10, например). Могат да разбъркват смеси с лъжица, а малко по-големите могат и да държат миксер.

Детето може да ви разгръща страницата на готварската книга. Ако пък все още не може, накарайте го да нарисува използваните продукти или да илюстрира процеса на готвене.

Децата на тази възраст са много любопитни и задават всякакви въпроси. Старайте се да им отговаряте, разказвайте подробности за продуктите, обяснявайте им за какво са полезни. Можете да оставите детето да разточи тестото, а най-забавно ще му бъде да изрязват сладки с формички.

Можете да тренирате математическите способности на детето, като го оставяте да брои вместо вас (или с вас) чашите вода в ориза, лъжиците захар в сместа. Децата на тази възраст могат да оформят бисквитки, топчета от тесто, а защо да не се оцапат с кайма за кюфтета.Със сигурност почти изцяло сами могат да направят мъфини, вие ще трябва да помогнете само за печенето – могат да чукват яйца, да бъркат внимателно, да сложат хартийките във формите, а после, ако са много внимателни, да разпределят сместа по формите. Могат да сипват подправки, да посипват с шоколадови пръчици, да украсяват торта по свой вкус.

Оставете ги да почистят плота, ако са направили някаква бъркотия. Ще се справят и с измиването на някои продукти (за салата например). Могат да мелят орехи с подходяща мелачка, могат и да натискат копчето на блендера, но само под ваш надзор.

От 5 до 8 години

Малчуганите вече трябва да могат сами да си белят яйце, да си правят сандвич. Да слагат крем на тортата, да чупят яйца. Ако са се научили да четат, им дайте вместо вас да четат рецептата и да ви "подсказват” какво да правите. Могат да чистят боб, леща, ориз. Да следят по часовника колко време е минало и колко остава до готовност на ястието. Въоръжете се с доста търпение и оставете децата да си омесят сами малка питка, да я направят във форма по свое желание.

Децата над 8 години

Можете да пуснете детето да напазарува от кварталния магазин, като предварително сте изготвили списък, какво трябва да купи. Големите вече деца могат да измислят собствени рецепти или да ги подканяте да импровизират и измислят с какво да се замени даден продукт. Под ваше наблюдение могат да започнат да включват печката, да разбъркват ястие на котлона.

Можете да оставите детето си само да търси подходяща рецепта в интернет, да я препише и след това да я приготвите заедно. Така ще се упражнява на писане и концентрация. Включвайте децата в готвенето, без значение на колко години са. Разбира се, развитието на децата е различно и всяко може да се справя с различни дейности по различен начин. Освен това децата имат различни интереси и това, което се случва в кухнята, да не им е интересно изобщо. Но вие се постарайте да ги привлечете, защото това е само във ваша и тяхна полза!Добави коментар