Деца ще търсят съкровища в НИМ

1850
Деца ще търсят съкровища в НИМ

Националният исторически музей (НИМ) ще отпразнува тазгодишната Европейска „Нощ на музеите", като отваря на 19 май широко и гостоприемно вратите си за всички посетители

Националният исторически музей (НИМ) ще отпразнува тазгодишната Европейска „Нощ на музеите", като отваря на 19 май широко и гостоприемно вратите си за всички посетители – без разлика на пол, възраст и занятие - от девет и тридесет сутринта до полунощ, като от 18 часа до първия час на 20 май входът е свободен.

Но работата не е само гостоприемството, разбира се. Осмата поредна „Нощ в НИМ", която съвпада с 45-ия рожден ден на музея, предлага вълнуващи, познавателни и плодотворни срещи с историята и изкуството, в които всеки - и млад, и стар - може да намери по нещо за себе си, посочва вестник "Стандарт".

Не случайно мотото на тазгодишния Международен ден на музеите – 18 май, е: „Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови общества". Може да ви звучи малко претенциозно, но това, по-простичко казано, означава, че колкото и стара и достолепна да е музейната наука и практика, тя не само държи на постоянните си и преки „хипервръзки" с посетителите, но постоянно търси нови и нови пътища и пътечки да ги привлича по атрактивен и емоционален начин към себе си. И да ги вписва в „инвентарната книга" на верните си почитатели.

За първи път на някои от експонатите на НИМ ще бъдат поставени QR кодове, с които ще можете да получавате допълнителна информация за тях. А пък информация за стотиците събития през тези години може да получите от специално уредената изложба: "45 години НИМ - историята на музея в плакати и каталози". Тези своеобразни знаци и любопитни свидетелства на времето очертават по убедителен начин плодотворния път на музея през годините - у нас и зад граница.

Нова е и изложбата „Спасени за поколенията". Не я пропускайте – тя е посветена на седемте културно-исторически обекта на България, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Вие може и да ги познавате, но децата ви? Ако и на тях им е интересно – добре, а ако не съвсем – още по-добре. Вече минава 10 часа сутринта и може да ги заведете в тяхното „царство" – в Детския образователен център на НИМ, който ще е техен до осем вечерта. Там има различни ателиета, където децата, заедно с неизбежната забава и с игрите, ще могат да се научат на някои неща, които – ти да видиш! - се правят не само с компютри и с други модерни „джаджи", ами и с „голи" ръце.Оставяте смело децата на грижите на нашите специалисти в ателиета и отивате на още една специална изложба: „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи - ХV–ХІХ в.". Иновативната експозиция не само показва уникални образци на християнското и народното изкуство от ХV-XIX век, но и доказва по категоричен начин, че духовното е неизменна част от прословутия „чип" на българина И за да си донапълните душата с гордост и със заслужено самочувствие, хлътвате в залата, където е изложбата „Златарството по българските земи - XVI-XX в."

Може да викнете от Центъра и децата си, за да видят и те как блестят над петстотин изящни предмета на изкуството, излезли изпод ръцете /и душите!/ на гениални – известни и неизвестни - български златари. Екземплярите, които ще напълнят с възхита очите ви, са събирани търпеливо и всеотдайно, с родолюбива етнографска страст, десетилетия наред от колекционера Антонио Василев.

И сега – изненада! Дошли-не дошли при златарите, децата ви непременно трябва да се включат в нашата игра. И вие също може да опитате - кой не обича да се състезава, и да показва, че знае, че може, а когато играта е свързана с „Тайните на българската история", става още по-интересно и даже загадъчно.

Е, добре – ще кажем нещо в аванс: Играта е от типа „търсене на съкровище"; два отбора /от по петима души най-много/ бродят из залите на музея и се опитват да разбулват различни загадки. Победител е онзи отбор, който първи открие верните отговори и така не само стигне до „съкровищата", но и до...специалните награди, които сме подготвили. Но да знаете: никак не е лесно. Затова пък може да се забавлявате с тази игра от девет и половина до шест вечерта. Кажи-речи – цял ден.

Ако не ви е провървяло много-много в играта, в което впрочем искрено се съмняваме, ще можете да се утешите с концерт. От седем часа вечерта ви очакват музикантите от групата „Оратница", които омесват по изключително находчив и красив начин автентичния български фолклор със съвременните музикални стилове, като при това използват инструменти от цял свят...

Иска ви се пъстрият музикален десерт да продължи още, но вече е полунощ, а на децата, въпреки че още преживяват търсенето на съкровищата, вече са поуморени. Ама пък беше толкова хубаво! Да не забравите на тръгване да си вземете от щанда на музея книгата, която търсехте отдавна – ще ви я предложат, както впрочем и всичко друго от щанда, на половин цена.


Добави коментар