Деца и социални мрежи

112
Деца и социални мрежи

Три четвърти от децата в Европа имат профил в тях

Три четвърти от децата в Европа имат профил в социална мрежа, а едно на всеки пет деца под 13 години успява да се регистрира във Фейсбук, въпреки възрастовото ограничение, сочи ново изследване.

Около 77% от децата между 13 и 16 години и 38% от тези между 9 и 12 години са регистрирани в голямо разнообразие от социални мрежи в Европа, сочи изследването, осъществено от Европейската комисия.

25 на сто са настроили акаунтите си за "публично" виждане, което означава, че всеки може да види профилите им, а това ги превръща в мишени на педофили, предупреждава изпълнителният орган на ЕС, цитиран от БГНЕС.

Еврокомисарят по дигиталната политика Нели Крус призова социалните мрежи да направят профилите на децата достъпни само за техни одобрени клиенти и да ги направят невидими за търсачките. "Все по-голям брой деца са регистрирани в социалните мрежи, но много от тях не предприемат необходимите мерки да се защитят онлайн", отбеляза еврокомисарката.

Процентът на децата между 13 и 16 години с профили в социалните мрежи е висок в Западна Европа, особено в скандинавските страни - 92% в Норвегия, 89% в Дания, 88% във Великобритания и 82% във Франция. Холандия е страната с най-много деца под 13 години с профили в социалните мрежи - 70%, а Франция е на последно място с 25 на сто.

Изследването, осъществено от мрежата EUKidsOnline, сочи, че Фейсбук е най-популярният сайт за връзка с приятели, като в 17 от 25-те държави членки на ЕС тази мрежа е използвана от 57% от децата между 9 и 16 години. Въпреки възрастовото ограничение, 20% от децата между 9 и 12 години заявяват, че имат страница във Фейсбук.Добави коментар