Детето заповядва?

206
Детето заповядва?

Научете го да иска вежливо

Веднъж проговорили, много деца са в състояние да раздават команди ежеминутно и неуморно. „Искам!”, „Дай!”, „Купи!” са първите в списъка и в даден момент стават наистина нетърпими. Разбира се, детето не го прави, за да ви дразни – току що е осъзнало силата на думите и контролът, който му дават, и няма търпение да ги използва.

Реакцията ви не е необходима до момента, в който се уловите, че по цял ден следвате команди, които не просто не стават по-многословни и любезни, а напротив – вече са по-резки и изискващи.

Какво може да направите?

Въведете правила – всеки път припомняйте думичката „моля”, не реагирайте на хленчене (обяснявайте, че не разбирате какво иска да каже) и не се отказвайте. Тези правила ще се наложат, само ако сте достатъчно постоянни.

Бъдете конкретни – на тази възраст децата нямат понятие за време. Ако на издадена „заповед” отговорите „след минутка”, не само няма бъдете разбрани, но и ще си гарантирате гнева на детето. Обяснете ясно и конкретно защо не може да се случи исканото от него – какво друго имате да правите.

Избягвайте отрицанието – вместо да казвате на детето, че не може да му дадете бисквитка, когато я иска, кажете, че ще му дадете, само че след вечеря. Така ще го научите и да изчаква реда си и ще осъзнае, че не всичко, което иска, може да се получи веднага.Добави коментар