Деспотични родители = провалени деца

748
Деспотични родители = провалени деца

Прекалената взискателност води до страх от обвързване

Прекалено взискателното отношение на родителите към децата им поражда страх от обвързване, когато пораснат. Това показва ново проучване на израелски университет, цитирано от „Ню Йорк пост”.

В изследването са разгледани романтичните истории на 58 мъже и жени, когато те са били в техните ранни 20 години. Близо една четвърт от тях са отгледани от контролиращи родители. Същите тези хора сега изпитват безпокойство, когато стане дума за обвързване.

Проучването се базира на „теорията за привързаност”, според която родители оформят характера на децата си, в зависимост от това каква подкрепа им дават в напрегнати моменти. Според теорията, тези, които са „прекалено контролирани” като деца, по-късно се страхуват от любовта в „отговор на незадоволени детски нужди”, съобщи bTV.

Такива деца, в крайна сметка, не желаят да споделят с родителите си, така за тях е по-малко вероятно да водят пълноценен живот. Те израстват, търсейки партньор, който да ги „оценява”, коментира Шарън Декел, психолог, участвал в проучването.Добави коментар