Десет извънземни пейзажа

252
Десет извънземни пейзажа

От Земята

Кипящи езера от сяра, плата на вечните дъждове, безводни долини - наистина ли тези пейзажи, които сме виждали във фантастичните филми, съществуват? Да, и то на съвсем познатата ни планета Земя, пише profit.bg.

Архипелагът Сокотра, ЙеменПреди около 6 млн. години от Африка се откъснало неголямо парче суша, което се раздробило на четири острова и спряло на 100 км от родния континент. Върху него се развила невиждана другаде флора и фауна. Наистина няма да видите двуглаво животно с осем крака, но за компенсация на острова расте драконовото дърво, подобно на ядрена гъба, от което веднъж годишно тече „кръв“, зеленее краставичено дърво с гладък бял ствол и една уникална смешна и отблъскваща пустинна роза.

Планината Рорайма, ВенецуелаПрез 1939 г. експедицията на германския пътешественик и изследовател Роберт Шомбург буквално стига до стена, издигаща се в облаците. Това било планина, но такава, сякаш издялана с нож в нищото. Пейзажът й по би прилягал на Венера, отколкото на Земята - постоянните дъждове отмиват почвата, отнемайки шанса за живот на каквото и да растение, а малкото, което е успяло да оцелее тук, не прилича на нищо познато.

Солниците Уюни, БоливияТова са най-големите солници в света. Казват, че тук е „границата между небето и земята“, защото те сякаш си разменят мястото в Уюни - огромна бяла равнина, в която сякаш стъпвате по облаци и синьо над нея.

Уейв Рок, САЩПоразителното образование на границата на Юта и Аризона се е появило пред 200 млн. години под действието на могъщи ветрове, които превърнали някогашните пясъчни дюни в ребристи разноцветни хълмове.

Сухите долини на АнтарктидаКолкото и да е странно, най-сухото място на Земята не е в Сахара, а тук - на Антарктида. То е още най-студеното и най-ветровитото място в света. Последният нормален валеж над долините от прах е бил пред 2 млн. години, а днес студените плътни ветрове отвяват всичко по пътя си, включително и всяка капка вода, която се опитва да падне. Смята се, че това е най-подобното на Марс място в Земята.

Рио Тинто, ИспанияМед, желязо, сребро, злато - още древните иберийци започнали да копаят богатства в огромните отрити мини в Сиера Морена, а рудите неизбежно попадали и във водите на местната, бавна река Рио Тинто, за да създадат този сюрреалистичен пейзаж. Тази червена вода е силно киселинна и богата на тежки метали. Вероятно така изглеждат спътниците на Юпитер.

Петнистото езеро Клилук, КанадаЕзерото съдържа най-високата концентрация на минерални соли в света. По време на летните жеги водата се изпарява и минералите кристализират, събирайки се в малки кръгове, които отразяват светлината в различни оттенъци на синьото и зеленото, създавайки този неописуем пейзаж.

Лунната долина, БразилияМестните кварцови скали са сред най-старите в света, а формите им са резултат на силна скална ерозия - векове наред водите на река Сан Мигел миели естествения кварц и му придавали форма. Редом с това, мястото удивлява с флората си от орхидеи и палми и редките си обитатели.

Каменните гори Цинжи-дю-Бемарха, МадагаскарТрудно произносимото име на резервата идва от още по-трудно произносимата дума mitsingitsignia - „ходя на пръсти“, макар че едва ли на някой би му хрумнало да прави каквото и да е движение сред острите каменни скали, сред които расте рядка растителност и обикалят редките лемури.

Вулканът Далол, ЕтиопияКратерът на този вулкан напълно правдоподобно пресъздава Йо, спътникът на Юпитер. Множество бълбукащи гейзери, фантастични цветя и ... мирис на сяра. Това извънземно езеро се образувало през 1926 г. след поредното изригване на вулкана. То е причудлива смесица от солени образования сред зелена и виолетова течност.Добави коментар