Денят на Земята

124
Денят на Земята

Как да оставим на децата си по-чиста планета?

22 април - Денят на Земята - е най-големия нерелигиозен празник в света. Той се отбелязва от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. На 22 април 1992 г. президентът Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Тя е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на деня и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Изменението на климата е световен проблем и всеки от нас може да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките изменения в ежедневието ни допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове. Освен това те ни спестяват и пари. Вижте няколко стъпки, с които да помогнете на природата.

* Свалете температурата в стаята поне с един градус. Изключвайте печката, когато не сте вкъщи.

* Сменете старата дограма и сложете външна изолация на жилището си.

* Гасете осветлението в стаите, в които не се намирате в момента. Не оставяйте включени в контакта уреди, които не използвате, както и зарядни за мобилни телефони.

* Затваряйте кранчето на водата докрай, не се къпете с часове и пълнете пералнята всеки път, колкото позволява упътването й.

* Изхвърляйте отпадъците разделно.

* Ходете на работа с градския транспорт или вземете съседи, с които да пътувате. Използвайте колело.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар