Денят на Европа

17
Денят на Европа

Забавления за празника в София

9 май е Денят на Европа. Всичко започва в далечната 1950 г., когато Старият континент е на прага на трета световна война. Тогава френският министър на външните работи Робер Шуман с декларация призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“.

За Деня на Европа 30 училищни и общински оркестъра ще изпълнят химна на Европа - "Одата на радостта" - пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. Деветата симфония на Бетовен ще звучи точно в 12 часа и в училищата в още 25 града в страната.

От 13.00 до 16.00 часа всеки желаещ ще може да направи едно забавно пътуване из София с трамвай „Европа” – в него ще има безплатни консултации от експерти в европейските информационни мрежи, информационни материали за Европейския съюз, викторини за ЕС, награди и много изненади.

От 19:30 часа в зала 1 на НДК е откриването на „Дни на европейското кино”, по време на които, при свободен вход, ще бъдат показани 21 филма от общо 18 държави.Добави коментар