Ден на народните будители

76
Ден на народните будители

Празник за учителите и възпитаниците им

Днес е хубав ден – на народните будители – хора, които с идеи и действия са вдъхновявали, обучавали народа, давали са му подкрепа, внушавали са му самосъзнание, свяст. Днес си спомняме за възрожденци, борци за независима църква, просветители, книжовници, като Свети Иван Рилски, братята Кирил и Методий, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Свети Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и много други.

За първи път празникът е честван в Пловдив през 1909 г., а през 1922 г. става официален, когато за да ден на народните будители се приема 1 ноември – денят на светеца Иван Рилски – покровител на българския народ.

От 1945 година празникът е отменен. Честването му се възобновява чак през 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Днес празнуват и учителите, но не само те, а всички съвременно будители - търсещи личности с буден и критичен поглед към случващото се и подбуждащи другите към любознателност и откривателство.

Честит празник на всички български учители, които не спират да се стремят към съвършенството в професията и които превръщат за учениците си всеки ден в осмислено и запомнящо се преживяване!

По традиция Денят на народните будители ще бъде отбелязан с различни тържества в цялата страна. В София, в Борисовата градина ще има церемония за за празника. В 12.00 ч. на алеята с бюст-паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, д-р Петър Берон, Георги С. Раковски, Константин Величков, Нешо Бончев, Димчо Дебелянов, Димитър Талев ще бъдат поднесени цветя. В инициативата ще се включат ученици от столични училища, чиито патрони са народни будители.

Вече са известни и победителите от националния литературен конкурс  "Духът на българина", посветен на Деня на народните будители. Той пробуди интерес у 352 ученици от 49 селища. Журито под председателството на проф. д-р Радослав Радев прегледа 381 литературни творби - 182 стихотворения, 168 есета и 31 разказа.

Във възрастовата група до четвърти клас за стихотворение с първи награди бяха отличени Мария Игнатова от ОУ "Добри Чинтулов" от Варна и Ростислав Русев от ОУ "Пейо Яворов" от Бургас.

За разказ първа награда бе дадена на Христиана Русанова от студио "Мечта" в Горна Оряховица, а за есе - на Златина Николова от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Силистра.

С първи награди във възрастовата група до осми клас бяха отличени стихотворенията на Велина Ибрам от ОУ "Стоян Михайловски" в Пловдив и Александра Маринова от ОДК във Варна.

Симона Великова от езиковата гимназия "Пейо Яворов" в Силистра спечели първа награда за разказ, а Яница Стоянова от ОДК "Малкият принц" в Тервел - за есе.

Във възрастовата група до дванайсети клас с първи награди бяха отличени стихотворенията на Натали Василева от ОДК във Варна и Иван Савов от природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в Силистра.

Милослава Няголова от професионалната гимназия по стопанско управление и административни услуги "Атанас Буров" в Силистра спечели първата награда за разказ, а Нели Христова от СОУ "Черноризец Хабър" от Велики Преслав - за есе.

Иван Савов от природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски" в Силистра получи и награда от силистренското представителство на Националния дарителски фонд "13 века - България".Добави коментар