Ден на християнското семейство

92
Ден на християнското семейство

Семейството е свято

Днес Църквата отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от дванадесетте велики християнски празници, отбелязван и от православната, и от католическата църква. С решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж.

Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово. Когато Божията майка навършила 3 години, родителите й изпълнили обещанието, което били дали пред Бога още преди нейното раждане. Те въвели дъщеря си в ерусалимския храм и я посветили на Бога. Малката Мария живеела в храма, като се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки. Тя се трудела и непрестанно се молела. Така Мария се готвела за своето високо назначение да стане майка на всички човеци, като роди Спасителя Иисус Христос.Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Те честват, освен празника, и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

На този празник народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Семейството е свято. В него децата трябва да бъдат щастливи. Да бъдат прегръщани, да бъдат обичани, да се радват на любовта на родителите си, но и да се научат на бъдат добри. Да се научат да бъдат отговорни и толерантни.

Денят на християнското семейство е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта.

Да бъдем благословени ние, домът ни, семейството ни!Добави коментар