Ден на акушерката

89
Ден на акушерката

Пети май се чества като такъв в 50 страни

Акушерка е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите жени, пише в Уикипедия. Всъщност, у нас това име даваме на всички онези, и гинеколози и медицински сестри, които са били до нас при раждането на децата ни.

Някога, когато жените са раждали вкъщи, "бабата" се е грижела всичко да бъде наред с майката и бебето. И въпреки че е наречена така, жената, изпълнявала тази роля, невинаги е била възрастна, а по-скоро способна да се справи със ситуацията.

Съвременната акушерка е медицинско лице с образование, характерно за медицинската сестра, но с квалификация в областта на акушеството и гинекологията.

Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през 19 век. Известен преходен период от време в България акушерката е обслужвала раждащите жени у дома им или на мястото, където е започнало раждането. След Втората световна война става задължително раждането да се осъществи в болнично заведение.

От 1951 г. Денят на родилната помощ у нас се чества на 21 януари - Бабинден. През последните години се прави опит той да бъде преместен на 8 януари (нов стил).Коментари

Коментар: 1

Интересно защо сте публикували тази статия точно сега?! "Ден на акушерката", ама в статията имформацията е само за България, а както сте написали датите са съвсем различни и далечни от 5 май.


  • 1

Добави коментар