Дават помощ за всички първолаци и осмокласници

1004
Дават помощ за всички първолаци и осмокласници

Средствата в размер на 300 лева за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок

За новата учебна година правителството отпуска 35.6 млн. лева, с които ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници, съобщават от "Дондуков 1", цитирани от вестник Монитор.

По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева, обяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на МС. Според Борисов така ще се справим с отпадането на деца от училище. Поясни, че през последните няколко години са успели да върнат в клас над 50 000 деца, които не са посещавали училище . По думите му това е средно голям град, който не може да чете и пише.

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. Чрез тях се премахва доходният критерий за еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и се регламентира нова еднократна помощ за всички ученици, записани в осми клас.

Средствата в размер на 300 лева за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

„Ще подкрепим общо 56 000 първолаци и 62 500 осмокласници. Подкрепата е важна за родителите, които ще могат да закупят учебни пособия. Същевременно се борим и с отпадането на деца от образователната система“, изтъкна социалният министър Деница Сачева. 

Добави коментар