Държавата взима дебелите деца?

113
Държавата взима дебелите деца?

За да ги спаси от лошите хранителни навици

Държавата трябва да взема от родителите им тежко затлъстели деца и да ги оставя временно в специални домове, където да бъда учени да се хранят здравословно, считат американски лекари.

"Намесата на държавата може да послужи по-добре на интересите на много затлъстели деца, чийто живот е застрашен, като това е единственият реален начин да се контролират опасни хранителни навици", пишат д-р Линдзи Мъртоф от Харвардския факултет по обществено здраве и д-р Дейвид Лудвиг от детската болница в Хюстън.

"В случаи на тежко детско затлъстяване вземането от семействата може да се обоснове от юридическа гледна точка заради непосредствените рискове за здравето на децата и провалът на родителите да се занимаят с техните здравословни проблеми. Такова затлъстяване може да има незабавни и потенциално необратими последствия за здравето на децата, като например диабет от втори тип", казват лекарите в статия в "Джърнъл ъф дъ американ медикъл асосиейшън".

"Сегашното законодателство закриля от много време недохранени деца или деца, оставени без достатъчни родителски грижи, но само в един малък брой щати като Калифорния, Ню Мексико и Ню Йорк, има прецеденти в прилагането на тези закони при проблеми с прехранване и затлъстяване на деца", се казва още в статията, цитирана от БГНЕС.Добави коментар