Държавата плаща занималня

84
Държавата плаща занималня

Родителите също

На 15 септември врати ще отворят 2 692 училища. За първи път училищният праг ще минат 63 000 деца. В София в клас ще влязат 10 000 първолаци.

Тази година държавата осигурява пари за безплатно целодневно обучение в първи и втори клас. Случва ли се обаче това на практика?

bTV получи много сигнали от родители, на които се налага да плащат за занималня на първокласниците си. В софийското 151-во училище сумата стига до 600 лева на година. Родителите, които подадоха сигналите, отказаха да бъдат снимани, защото се тревожат това да не се отрази на децата им.

Директорката на училището обаче отрече категорично да са искани такива пари и даде друго обяснение за това как децата са останали без занималня. По думите й до момента имало само 7 постъпили молби от родители, които не били достатъчни за формирането на такава паралелка.

Родителите обаче твърдят, че желаещи липсвали именно заради високата такса. От друго училище - 31 -во сигнализираха, че са им поискали бележки с работното време на родителите и на този принцип са преценили колко да продължават часовете в занималнята.

Така сформирали две групи - до 15:00 и до 17:30 часа. И в това училище се аргументираха с липса на родителски интерес.

Много от училищата в страната ще останат въобще без занималня. Министерството обаче няма да компенсира майките, на които се налага да плащат. Освен това в някои училища родителите са принудени да плащат и за други неща, например за ремонти на класните стаи.

За някои от родителите в 33-то училище в Люлин сумата ще нарасне с още 30 лева, защото ще им се наложи да плащат и за учебни помагала.

Екип на bTV изпрати писмо до Регоиналния инспекторат по образованието в София, в което се задава въпроса редно ли е да се плаща за занималня, за помагала и за ремонти, но до този момент отговор все още няма.Добави коментар