Да живееш в многодетно семейство

153
Да живееш в многодетно семейство

Пет на сто от семействата у нас имат три и повече деца

Пет на сто от семействата в България имат три и повече деца. 13 на сто от българчетата живеят в многодетни семейства. Какво стои зад тази суха статистика и как се справя едно многодетно семейство у нас? В семейството на Емилия има двама тийнейджъри - Зори и Джони, и две малки дъщери - Габи и Александра. Холът им е детска стая – по-големите деца са в нея, а по-малките спят при родителите си в спалнята.

Семействата с три и повече деца са малко под 40 хиляди в страната и настояват за данъчни облекчения. „Но, за съжаление, всички мерки са насочени в посока социални помощи, което в действителност подкрепя семействата, които трудно се справят”, казва Цвета Брестничка.

Семейството на Емилия разчита на 900 лева заплата от бащата. Тъй като малкото дете е с 90% инвалидност, майката го отглежда вкъщи и получава 184 лева с детските добавки, посочва bTV.

Не се справяме. Няма кой да ни помага. Нямаме баби. Оцеляването ни е със заеми. Мисля, че 90% от многодетните семейства живеят така, защото с едни детски от 35 лева дори едни обувки не могат да се купят, а моето дете е болно и трябват лекарства, които не ги плаща Здравната каса”, споделя майката.

Въпреки трудностите, Емилия смята, че да се гледат четири деца не е геройство, а избор.Добави коментар