Да станеш баща

215
Да станеш баща

Трудна промяна за много мъже

Прекарването на повече време с новороденото се оказва жизненоважно за осъзнаването на младия татко. Научаването на основни умения в грижата за бебето е не само от помощ за майката, но и дава увереност на младия баща.

Доказано е, че когато таткото е активен още в първите седмици след раждането на бебето, времето, в което майката кърми, се увеличава с поне 6 седмици.

Много от младите татковци намират промяната на статуса за особено стресираща, а понякога може да се стигне и до депресии. Притесненията са, от една страна - желанието за излизане с приятели и съответното чувство за вина, а от друга - липсата на предишния комфорт у дома и нуждата от време за адаптиране към новите условия.

Опитът показва, че най-полезният ход в тази ситуация е прекарване на повече време насаме с бебето. Така най-лесно се преодолява страха на таткото дали ще се справи в отсъствието на жена си, както и усещането за ненужност и безпомощност, присъщо за младите бащи.

Най-важно е да се избегне клишето, според което майката най-добре може да се грижи за бебето, а бащата е по-скоро страничен наблюдател, който просто помага от време на време. Идеалният вариант е и двамата родители да са еднакво ангажирани и отговорни.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjtz'"(){}:/1zqjtz;9

Коментар: 2

1zqjtz'"(){}:/1zqjtz;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар