Да сме по-смирени

39
Да сме по-смирени

Призова папата през Страстната седмица

Бенедикт 16-ти отбеляза Страстната седмица с неочаквано изявление пред десетки хиляди богомолци във Ватикана. „Човекът неминуемо ще плати цената за гордостта си, ако вярва, че технологиите ще му дадат божествени сили”, сподели Светият отец.

В словото си навършилият 84 години в събота папа наблегна на отношенията на човек с Господ и как понякога тези отношения са застрашени от технологиите, предава Ройтерс.

„От началото на своето съществуване и до ден днешен мъжете и жените са изпълнени със силно желание „да бъдат като Бог”, да достигнат висините на неговата мощ”, заяви Бенедикт 16-ти от балкон на базиликата „Св. Петър”.

Но посочи: „Човечеството успя да постигне много неща: можем да летим! Можем да чуваме, виждаме и да говорим един с друг от най-отдалечените места на Земята. И въпреки това силата на гравитацията продължава да ни приковава към повърхността”.

Според папата великите научни открития са подобрили живота на човека, но и са увеличили значително възможностите за разпространение на злото. „Скорошните природни бедствия са напомняне, ако такова въобще е нужно, че човечеството не е чак толкова всемогъщо”, подчерта главата на Римокатолическата църква.

Ако човек иска близост с Бог, той първо трябва да се откаже от горделивото желание да стане Бог, е съветът на Бенедикт 16-ти, който ще посрещне шестия Великден, откакто стана върховен духовен водач на 1.2 млрд. римокатолици по света.Добави коментар