Да си изберем слънчеви очила

157
Да си изберем слънчеви очила

Търсете знак UV 400 за максимална защита на очите ви

Слънчевите очила далеч не са само стилен моден аксесоар, а и основно средство за защита на очите от ултравиолетовото излъчване. Мнозина погрешно смятат, че UV-лъчите са по-силни през летния сезон. Това съвсем не е така. Определящо е колко време прекарвате на слънце, независимо дали лятно или зимно. Ето защо за очилата винаги е толкова важно да бъдат качествени.

Стъклата на очилата е препоръчително да са стъклени. Най-новите пластмаси, разбира се, не са толкова лоши, но въпреки това по тях бързо се появяват драскотини. Стъклото може лесно да се различи от пластмасата по теглото: то е доста по-тежко, съветва zdrave.bg.

Отделно от това стъклата трябва да притежават 100% защита от ултравиолетовите лъчи. Стъкла от полимери като CR- 39 и С-13 използват повечето професионални спортисти, които прекарват дълго време на слънце. Огледалните стъкла са ефектни, но все пак не дават 100% защита.Степента на защита, която обикновено е посочена върху дръжката, етикета или в паспорта на очилата, НЕ зависи от цвета на стъклата. Търсете знак UV 400! Той означава, че в химическия състав на стъклата влизат добавки, които осигуряват именно 100% защита.

Очилата с пластмасова рамка са по-лесно чупливи за разлика от тези, чиито рамки са от метал. Нетрадиционните доскоро материали от рода на каучук и титанфлекс лесно възстановяват формата след извиване или изкривяване, докато пластмасата не притежава такива свойства. Ето защо на първо място е, разбира се, металът – най-скъпият и най-надежден материал за рамки.

За да нямате сърбежи в областта на носа, избирайте си очила с противоалергенно покритие (за него се издава специален сертификат).

Доказано е, че жълтите, розови и оранжеви очила са вредни. Жълтият цвят, например, превъзбужда ретината, като предизвиква оптичен стрес. Зелените слънцезащитни филтри имат лечебен ефект, защото понижават очното налягане. За ретината на човешкото око е най-подходяща неутралната сива гама. Такива филтри не променят естествения цвят на вижданото, а само леко го приглушават.

Двуцветните стъкла, по-тъмни отгоре и по-светли в долната част, са подходящи за шофьорите. А т.нар. очила-хамелеон не са най-добрия вариант за летния сезон - те не са в състояние да ви предпазят от вредните лъчи.

Полезни съвети за здрави и красиви очи

Каква форма да изберете

• За овалното лице са подходящи рамки с всякаква форма.
• Ако имате широко лице, купете си очила с масивни стъкла с правоъгълна форма.
• За триъгълното лице са подходящи металните рамки със среден размер.

Особено модните днес очила с форма на капка, наричани още очилата на полицая, са подходящи за жени с ярко изразени скули или остри черти на лицето. Докато на тези с кръгли лица им отиват масивните квадратни очила.

Рамката, направена от неизвестен метал, може да се окисли на въздуха, да отделя вредни вещества и да цапа кожата.Слънчеви очила, произведени в САЩ, Канада или Великобритания вече не съществуват, защото това производство е изцяло пренесено в Италия, Франция, Австрия, Германия, и разбира се, Китай, Малайзия и някои други азиатски страни. Но не страната-производител определя качеството.

Към качествените слънцезащитни очила се прилагат гаранционна карта и сертификат, който потвърждава, че те са преминала през редица специални изпитания и напълно защитават очите от ултравиолетовите лъчи. Освен това ориентир може да ви бъде и цената - истинските очила не струват по-малко от 50 долара.

Качествените очила се продават във фирмен калъф, в който често има и специална кърпичка за тяхното почистване.

Когато решите, че е време да си купите слънчеви очила, внимателно прегледайте сертификата им за качество. Знакът „СЕ” означава, че те съответстват на европейските стандарти за качество, а надписът „Glare protection” свидетелства за допълнителни функции - тези очила могат да погасяват отблясъците от отразяващите повърхности.Добави коментар