Да прецакаме велосипедиста

63
Да прецакаме велосипедиста

Битката между автомобилисти и велосипедисти

Велосипедистите са безмилостни! Вечната им война с автомобилистите стигна и до интернет. Какъв мръсен номер да спретнем на шофьора - тази е темата, събуждаща особено страстни дискусии.

Идеята тръгва от един велокуриер от Хамбург, водещ постоянна борба за предимството си с шофьорите. Оплакванията на куриера звучат така: "Току-що две коли за малко да ме прегазят, макар на улицата да имаше велосипедна алея. Когато малко по-късно единият шофьор бе принуден да спре, го заговорих и отворих шофьорската врата. След като ме наруга и отново си затвори вратата, отворих задната му врата". На финала на кратката дискусия куриерът пожелал добър път на шофьора и нарочно оставил вратата отворена. "Впоследствие съжалих, че не отворих дясната задна врата. Така щях да го принудя да обиколи колата си, за да я затвори", споделя потърпевшият, предаде Дойче Веле.Операция "задна врата" е само един малък епизод от ежедневната битка по улиците. Шофьори срещу велосипедисти. И никой на отстъпва. Междувременно войната от улиците се пренася в интернет. В различни форуми юзърите се надпреварват кой ще измисли по-мръсен номер за водачите на МПС. Залепване на лепенка на предното стъкло, ритане на огледалото за странично виждане, плюене по колата, удар по тавана на купето - това са най-често срещаните методи в схватките между велосипедисти и шофьори. Някои юзъри предлагат и хвърляне на пластмасови шишета по колите.

Юзърите минават всяка граница

Но и шофьорите си имат трикове. По форумите те обясняват как променят с игличка посоката на водата за чистачките и вместо да облее предното стъкло, тя облива минаващия отдясно велосипедист. Анонимността пред компютъра прави от някои юзъри чудовища. Един от тях коментира по следния начен сблъсъка между автомобил и велосипедист: "Нарита ли го? Два предупредителни изстрела в гърба? Велосипедистите трябва да бъдат изтребвани навсякъде, където ги срещнеш!" Самият факт, че велосипедистите карат по улиците, довежда някои шофьори до истерия. "Винаги им свиря с клаксона, за да ги стресна", пише един юзър в форума Gutefrage.net. А друг му отговаря: "И аз. Страхотно забавно е да ги уплашиш!"Сред разпространяваните в интернет трикове все пак има и по-безобидни. Като например препоръката шофьорите да карат максимално вдясно до тротоара, за да не могат да "се промъкват" колоездачите. Или дистанцията до предния автомобил на светофара да бъде толкова малка, че никой да не може да "мине" между двете коли. Конфликтите са естествената последица от подобно поведение. Чатовете показват, че колкото по-дълго е принуден един шофьор да се движи зад колоездач, толково по-неуравновесено реагира при изпреварване или при повторна среща с велосипедиста на следващото кръстовище.

Еснафско ли е да се спазват правилата?

В правно отношение обаче границата се прекрачва много бързо. Експертите предупреждават шофьорите да не предприемат "възпитателни мерки" спрямо колоездачите. Педагогическият ефект от изпреварването на къса дистаниция е равен на нула, а опасността от катастрофа се увеличава. " Правната ситуация по пътищата се промени", казва комисарят от хамбургската пътна полиция Ортвин Шмид като отбелязва, че междувременно велосипедистите имат повече права. За щастие повечето участници в движението изразяват своите емоции само в интернет.

Хамбургската пътна полиция не знае за атаки като тези, описвани във форумите. Въпреки това Германският съюз на велосипедистите и Автомобилният съюз ADAC стартират разяснителна кампания за участниците в движението, обясняват новите правни положения и апелират към повече толерантност. Същевременно експертите преценяват, че дисциплината на всички участници в движението по пътищата намалява застрашително. Пропорционално се увеличава желанието за себеутвърждаване. Или както пише един юзър: "Този, който в два часа посред нощ виси на червен светофар и го чака да светне зелено, е пълен еснаф!"Добави коментар