Да преборим мързела

1196
Да преборим мързела

А трябва ли?

Всеки понякога изпада в мързеливо състояние, в което не му се иска нищо да подхваща, а само да лежи. Да, за щастие това се случва понякога, защото мързеливият човек не може да се похвали с постижения нито в кариерата, нито в ученето, нито в любовта дори. Толкова ли да е лош мързелът? Или може би това състояние у човека не е случайно?

Видове мързел

Твърди се, че понякога мързелът е защитна реакция на организма. Когато са ви затрупали куп проблеми и грижи, се налага да не спите дни наред и през цялото време сте напрегнати. Тогава тялото ви само ви заставя да си почините, да си вземете глътка въздух. В този случай това е психологическа самозащита на организма. Дълбоко в себе си разбирате, че да се преуморявате е вредно или дори пагубно за вас. И не бива да се опитвате да преборите “мързела” в този случай. Добре е да се вслушате във вътрешния си глас и да разберете откъде идва това лениво състояние...

Друг вид мързел идва от самоопределението, самопреценката. Между другото, според астролозите този тип мързел е характерен за Водолеите, Везните и Близнаците. Въздушните знаци са философи, те имат нужда от глобални цели, които да преследват. Ако представителите на тези зодии нямат някаква глобална цел, им е много трудно да се реализират. Затова мързелът им “идва”, защото имат нужда от време, за да разработят стратегията си как “да покорят хората и света”.Впрочем, астролозите смятат, че мързеливото състояние е присъщо най-вече за Рибите, Раците и Скорпионите, т.е. водните зодиакални знаци. Най-малко от всички в летаргично състояние изпадат земните зодии - Телци, Деви и Козирози, както и представителите на огнените зодии - Лъвовете, Овните и Стрелците.

Как да се отървем от мързела?

Ако мързелът ви не е защитна реакция на преуморения ви организъм, нито сезонно явление, а ви е завладял изцяло и ви пързаля по наклонена плоскост? Как да се избавим от него?

За да заредите тялото си с енергия, просто трябва да се посмеете. Енергията, която идва от смеха, е сила, която може да се пребори с редица заболявания, също с мързела и дори депресията, твърдят канадски психолози. Те съветват просто да застанете в средата на стаята и да стоите така 15 минути - в един момент ще се разсмеете от абсурдността на ситуацията.

Друг начин да изгоните мързела: трябва да изчистите кухнята, но никак не ви се иска. Насилете се да чистите само 5 минути. В повечето случаи човек не може да се спре, докато не свърши всичко докрай. Този метод е подходящ и за друг вид работа, например подготовка за изпит.Можете да се наградите за работата, която сте свършили. Можете да заминете някъде през уикенда или да си купите обувки. Ако имате такъв тип стимул, ще ви е по-лесно да се преборите с мързела

Най-мързеливата нация

Френски специалисти са провели през 2008 година социологическо изследване за мързела. Според тях най-мързеливият народ на света са французите. Средно те спят по 9 часа в денонощието, а за хранене губят повече от 3 часа всеки ден. Това е много повече, отколкото при другите нации.

На второ място са американците, а на трето – испанците. В същото време Франция и САЩ са сред десетте най-богати страни на света, а Испания - сред 30-те. Тази статистика ни навежда на мисълта, че залогът за успеха явно не е трудолюбието. Най-важно е разумното използване на мързела. Така че не се притеснявайте, когато изпаднете в летаргично състояние.Добави коментар