Да поговорим с детето за секс

173
Да поговорим с детето за секс

След 6-7-годишна възраст децата предпочитат да говорят на тази тема с родителя от същия пол

Около 3-годишна възраст детето осъзнава своята полова принадлежност и започва да се впечатлява от анатомичните различия при мъжете и жените. Пита защо мама има гърди, а татко - не, защо момченцата пишкат прави, за разлика от момиченцата. Класическият въпрос, който се поставя към 4-годишна възраст, е откъде идват бебетата? В него се крие интерес към собствената поява на бял свят.

Затова е важно родителите да разкажат не само за биологичните особености на двата пола, а и за любовта, без която деца не се раждат. Може да обясните, че когато мъж и жена се обичат, мъжът посява мъничко семенце в корема на жената и от него пораства бебето. Подобно осветление по въпроса не само ще задоволи любопитството на детето, а и ще го накара да се чувства обичано и желано (това е първата крачка в осмислянето на израза "правим любов").

По този начин то се учи да възприема сексуалността и половите особености като нещо естествено, посочва вестник "Труд". Повече подробности на този етап не са необходими. Краткият и ясен отговор, изречен без притеснение, слага още една тухла в изграждането на доверие между вас и детето. Ако усети притеснение и неловкост от ваша страна, после то вероятно ще адресира въпросите си до по-големи деца или ще използва океана от информация в интернет.

Между 3 и 5 годинки момченцата правят първите предложения на майките си за женитба. Спомнете си какво отговаря майката на Дребосъчето от повестта на Астрид Линдгрен "Карлсон, който живее на покрива": "Това е невъзможно, защото аз вече съм омъжена за татко ти". Сега е моментът да помогнете на детето да преодолее Едиповата фаза, като обясните достъпно, че подобни връзки между роднини са недопустими.

До 6-7-годишна възраст няма значение дали детето ще разговаря по тези теми с майката, или с таткото. След това обаче то инстинктивно търси отговорите от родителя от същия пол, тъй като това е от значение за собственото самоопределяне като момче или момиче. Към 7-годишна възраст хлапетата искат да узнаят повече подробности. Настъпва моментът да добавите нов елемент в сексуалната просвета - правенето на любов е нещо приятно, но човешкото тяло е така устроено, че сексът носи удоволствие само на възрастните.

За отговорите на всички тези въпроси и на много други може да си помогнете с детски енциклопедии, анатомични атласи и филми, като внимавате да са съобразени с възрастта на детето.Спечели приз за най-добър татко

Родителството е всекидневна, трудна и може би нашата най-важна работа в живота. Майката и таткото са незаменими в отглеждането и възпитанието на детето, затова няма главна и второстепенна роля. Мнозина днешни бащи поставят по-високо в стойностната си скала успешното родителство пред успешната професионална кариера. И полагат усилия, за да спечелят признанието на собствените си деца: "Ти си най-добрият татко".

Мит е, че бебетата се нуждаят само от майките, а бащите не знаят как да се грижат за тях. Нима жената с раждането като по чудо добива знания и умения за отглеждане на бебето? Те се изграждат с практика. Затова психолозите съветват мъжете да проявяват активност във всекидневните грижи за бебето - къпане, приспиване, хранене. Само така ще изградите силна връзка, която е гаранция за доверие и разбиране в по-късен етап. Имайте предвид и още нещо - според проведено психологическо изследване главата на семейството оказва по-голямо влияние върху езиковите умения на детето до 3-годишна възраст. Затова - говорете с него, дори в началото да не ви разбира!

Татко не е мама - придържайте се към тази аксиома. Не се опитвайте да копирате поведението на майката. Всеки от родителите допринася със своята уникалност. Ако майката изгражда емоционална връзка с ласка и нежност, то козовете на таткото са активните игри с физически контакт, които правят детето по-уверено и самостоятелно, а това значи и по-успешно. В общуването обаче проявявайте разбиране и съчувствие, споделяйте вълненията и преживяванията му.

Всеки ден отделяйте специално време за детето. Само половин час, но напълно посветен на него, е достатъчен. Може да го попитате как е прекарало деня, какво се е случило в детската градина (или училище), с кого е играло. Приобщавайте го към семейните разговори, искайте неговото мнение и заедно го обсъждайте. Не налагайте становището си като единствено и безпогрешно. Да бъдеш авторитетен баща означава, че имаш сили да признаваш недостатъците си и да се извиняваш, когато си сгрешил.

Ако извън дома възникне конфликтна ситуация, винаги заставайте на страната на детето. А кой е прав и кой - крив, ще изясните по-късно в семейна среда. Подобно поведение учи детето да защитава най-близките хора.

Ако детето ви хване в спалнята

Възпитанието започва от зачатието

Съвременната наука използва понятието "пренатално възпитание" (т.е. възпитание преди раждането). Специалистите твърдят, че плодът е способен да възприема различни видове информация. Според тях един от най-важните моменти в живота на бъдещия човек е процесът на зачатие, затова от особено значение са мислите и емоционалното състояние на родителите в този момент.

Установено е, че в процеса на зачеването силните чувства у бъдещите родители генерират мощно енергийно поле. То кара всички клетки в техните тела да вибрират, включително и тези, които образуват зародиша. Ако зачеването се случва след разправия или употреба на значително количество алкохол, малко вероятно е родителите да се сдобият със спокойно бебе. Техните негативни вибрации се предават на зародиша. Но ако зачатието се извършва от обичащи се хора, шансовете им да създадат хармонично във всяко отношение дете са максимални. Неслучайно се казва, че най-красиви са децата на любовта.

Авторитетни изследвания от последните години убедително доказват, че е необходима предварителна подготовка на мъжа и жената, решили да се сдобият със здраво, умно и добро поколение. Преди зачеването бъдещите родители трябва да водят здравословен живот, да се стремят към психическо равновесие със самите себе си и с околния свят.Добави коментар