Да пишеш книги за деца – един разговор с Биляна Траянова

414
Да пишеш книги за деца – един разговор с Биляна Траянова

На пазара ще излезе „Хариша. Царят на маймуните” - първата книга от нова приключенска поредица за деца

До броени дни на пазара ще излезе „Хариша. Царят на маймуните” - първата книга от нова приключенска поредица за деца. Автор е Биляна Траянова – актриса, телевизионен продуцент, водещ , пътешественик и майка. За да разберем всичко от първоизточника и зададохме няколко въпроса:

1. Разкажи малко повече за проекта "Хариша"?
"Хариша" е детска приключенска поредица. Всяка история е от различно място на планетата. Марко Адамс е само на осем, но попада в невероятни ситуации, приключенията го следват на всяка крачка. Пустинята на Раджастан, саваната на Кения или джунглата на Малайзия – където и да отиде, Марко среща специални хора, непознати племена, диви животни и открива тайнствени знаци, които ще го отведат до Великото Знание.

Това е една история, написана с безкрайната майчина любов, с най-откровеното майчино послание – да живеем в любов, да вярваме в красивото и доброто, да знаем, че нещо зависи от нас и имаме силите да преобърнем негативното в позитивно. Копнея да дам на децата си чувството за полет, чувството за свобода.

2. За кого е тази книжна поредица?
"Хариша" е моят подарък за всички прекрасни деца, които пораснаха по-бързо от нас самите и изпуснаха романтичните приказки, защото бързат да творят добро и да спасят света! "Хариша" е подарък и за всички родители, които, като мен, обожават децата си и искат да им дадат най-доброто, както и да имат прекрасни поводи да четат, да разговарят и да приключенстват заедно.

3. Казваш, че това е „Книга за новите деца”. Какво означава това?
Мислех си какво обича да чете моя син, какво обича да му разказвам, какво ме питаха неговите съученици, когато бях на гости в класа им, за да разкажа за професията „пътешественик“. Това за мен са нови деца, различни от нас. Те гледат преди всичко програмите на National Geographic, Discovery, Animal Planet.Интересуват се от света и природата повече от нас. Вълнуват се как да опазим пандите, тигрите и сините китове от изчезване повече от това как да получим поредната пластмасова играчка. Знаят какво е савана, големите пет и епифити, за разлика от много възрастни. Мечтаят един ден да станат изследователи, учени, да пътуват по света и да спасят планетата от замърсяване и унищожение.

4. Ако „новите деца” имат всички тези знания, на какво би ги научила твоята поредица?
Искам да ги науча какво са добродетели и ценности, въпреки тенденциите да ги учим как да бъдат твърди и безчувствени. Искам да вярват в чудеса, да вярват в себе си, да растат убедени, че всичко е в техни ръце, че имат право на глас, че имат избор, че мечтите им са ценни и им се полага да се сбъднат. Защото е много лесно един чист стремеж да бъде смазан, но ако искаме да ни има, трябва да направим всичко възможно това да не се случва.

5. Как ще вдъхновиш децата да творят?
Поредицата „Хариша“ ще го направи, защото това не е пасивна книга, която прочиташ и оставяш настрани. „Хариша“ е активно преживяване, което те кара да мислиш, да търсиш, да проучваш и да създаваш свои проекти. Читателят ще открие тук приключение и вдъхновение, познание и добродетели, легенди и мъдрост.

Не случайно всяка книга има три компонента: приключенска история; наръчник за оцеляване в съответната култура и ценни практики за нея; бележки на изследователя – място, на което всяко дете да започне своя самостоятелен проект.Добави коментар