Да изчистим със сода

303
Да изчистим със сода

Тя може да ви помогне да почистите предмети от сребро, хром и мед

Содата бикарбонат може да ви помогне да почистите предмети от сребро, хром и мед. Не третирайте обаче алуминиеви повърхности със сода, тъй като ще премахнете защитното покритие от алуминиев окис, съветва вестник "Новинар". Чистият алуминий реагира на киселини и не след дълго ще се покрие с петна, ако го докосвате с потни ръце или дори само ако го изложите на мръсния градски въздух.

* Поставете потъмнелите сребърни изделия върху алуминиево фолио и ги потопете в топла вода, в която сте разтворили 1 ч. л. сода бикарбонат. Или сложете сребърните изделия в алуминиев съд и налейте топлата вода с разтворената в нея сода. Изчакайте 5-15 мин, извадете ги, изплакнете, подсушете с кухненска хартия и ги полирайте с мека кърпа.

* Можете да почистите хромирани автомобилни брони и тасове или хромирани елементи на велосипед, като ги търкате с влажна гъба с нанесена върху нея сода бикарбонат. Изплакнете, след което полирайте със суха мека кърпа.

* Неръждаемата стомана ще блесне, ако нанесете сода бикарбонат върху влажна гъба и почистите с нея стоманената повърхност, после изплакнете и подсушете.

* Месингови и медни изделия натрийте с половин лимон с поръсена върху него сода бикарбонат. Изплакнете и подсушете.

* Златните бижута ще върнат обичайния си блясък, ако ги сложите в купа, като ги посипете със сода бикарбонат и залеете с бял оцет. Изплакнете и подсушете. Не прилагайте тази процедура към бижута с перли. Не бива да го правите и в случай че скъпоценните или полускъпоценните камъни са залепени към бижуто, а не са захванати с обков.

Съветите са от книгата на д-р Пени Стануей „Чудото на содата” на ИК „Бард”Добави коментар