Да игнорирате или не?

82
Да игнорирате или не?

Плачът на бебето

Да ходите или не при бебето си всеки път, когато заплаче, е въпрос, който притеснява всички родители. Да погледнем от двете страни на дилемата. Ако бебето ви плаче, само за да привлече вниманието ви, може би по-добрата идея е да изчакате няколко минути преди да се отзовете.

Плачът на бебето къса сърцето ви и вие съвсем инстинктивно искате да направите всичко по-силите си - при това бързо - за да го успокоите. Въпреки това мнението на специалистите за правилната реакция в случая не е съвсем единодушно.

Избор на подход

Няма един „правилен” начин да се справите с плача на бебето си. Трябва да намерите баланса между прекалената реакция на кратък плач, от който детето може да се съвземе и само и игнорирането на продължителен плач, който става все по-сериозен. Освен това трябва да приемете и мисълта, че физически не винаги ще имате възможността да тичате към бебето при първите му сълзи.

Всичко опира до това да познавате бебето си и да знаете с коя ситуация ще се справи само и кога няма да се успокои без ваша помощ. А и дори да объркате - игнорирате важен за бебето проблем, който осъзнавате по-късно или пък тичате да го успокоявате, когато плачът е само сигнал, че е време за сън - повярвайте, това няма да увреди детето ви.

Защитниците на тезата, че не трябва винаги да успокоявате плачещото бебе, смятат, че така вие задоволявате капризите му и не позволявате на детето да се научи да се успокоява само. И това би било вярно, но само ако бебето ви плаче, за да получи внимание - бързо може да разберете дали случаят е такъв.

Ако бебето се успокоява в мига, в който види, че захвърляте всичко и се впускате да го успокоявате, значи целта му наистина е само вниманието ви. Децата често са много по-умни и изобретателни, отколкото сме склонни да мислим.Коментари

Коментар: 1

аз мисля че всяка майка може да познае за какво плаче детето й


  • 1

Добави коментар