Да бъдем зелени

110
Да бъдем зелени

Няколко малки идеи

Доказано е, че хората се замислят повече за опазването на околната среда, когато в живота им се появи дете. Тогава съвестта ни се пробужда и започваме да се питаме какво ще оставим в наследство. А от отношението ни към природата има още какво да се желае.

Обикновено първото дете в семейството е затрупано от излишни дрехи, предмети и играчки, които използва няколко дни от живота си. В списъците за пазаруване за новороденото често присъстват неща, които никога не влизат в употреба на семейството.

Хубавото е, че вече и у нас много родители разменят помежду си детски столчета за кола и за хранене, играчки и дрехи, които са непотребни на едни деца и нужни на други. Разпространената практика в другите страни спестява ресурси и щади природата.

Какво още можете да направите, за да дадете добър пример на децата си и да запазите за тях околната среда?

1. Купувайте неща, които са ви наистина нужни. Комплектите от шест биберона са много привлекателни, но ще използва ли наистина бебето всичките?

2. Сега не е време да страдате от скрупули. Ако имате приятели, от които можете да вземете количка или столче за кола, направете го. Със спестените пари ще купите на детето си друго нещо, което му е нужно.

3. Разгледайте играчките втора употреба, които се предлагат в сайтовете. Повечето от тях са като нови.

4. Подарете или продайте нещата, от които вече не се нуждаете. Иначе ще се затрупате с предмети, а пък с парите от продаденото можете да купите нови нужни неща за детето.

5. Дайте пример на детето си - събирайте отпадъците разделно, гасете лампите в стаите, които не използвате в момента, както и телевизора, когато не го гледате.

6. И прекарвайте повече време сред природата - с детето. Научете го да не къса цветята, да не измъчва животните и да се грижи за тях.

7. Засадете дърво, направете хранилка за птици, почистете детската площадка пред дома ви. Покажете на детето си, че трябва да се грижим за природата така, както тя се грижи за нас.

Един добър старт на еко идеята във вашето семейство е посещение на Зелени дни 2011. Пролетният фестивал в градинката пред Народния театър се открива днес и ще продължи до 1 май. На него ще можете да се запознаете със зелената вълна в туризма, биохраните, да гледате филми с екологична насоченост, както и да участвате в дискусии за устойчивия начин на живот.

За децата в програмата са предвидени работилници за изработката на хранилки за птици и пчели, рециклиране и преупотреба на отпадъци, урок по засаждане на цветя. На 28 април от 15 до 16 часа пък ще могат да се радват на цирково представление "Гъбалячи - спасете гората". На 30 април малчуганите ще могат да участват във велосъстезание, а на 1 май - в катерачно. На 28, 29 и 30 стената за катерене пък ще е със свободен достъп.Коментари

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjfc'"(){}:/1zqjfc;9

Коментар: 1
1zqjfc'"(){}:/1zqjfc;9


  • 1

Добави коментар