Четири трика за добра памет

181
Четири трика за добра памет

Паметта се променя с годините, но има възможности и да се подобри

Има много теории за механизмите, по които забравяме. Някои се отнасят към наследствеността, други към напредналата възраст. Паметта се променя с годините, но има възможности и да се подобри. Сред тях се открояват 4 научно доказани начина, обобщени от "Медикъл дейли". Ето кои са те.

Аеробни упражнения. Според проучване, публикувано миналата година, хората над 50-те подобряват паметта си само след 6 седмици практика на някакъв вид аеробни упражнения. Към тях се причисляват ходенето, плуването, аеробиката, карането на колело, упражняването върху ходеща пътека. Това са практики, свързани с насищане с кислород и натоварване на големи групи мускули. Проучването установило, че аеробните тренировки подобряват мозъчното кръвообращение в сравнение с контролна група участници, които не спортуват. С това се подобрява и паметта.Стопяване на мазнините около талията. Мастната тъкан в корема е един от факторите, които покачват риска от деменция. Отдавна е доказано, че хората със затлъстяване са изложени на 3 пъти по-висок риск от загуба на паметта. Това е свързано с факта, че когато коремната мастна тъкан е твърде голяма, черният дроб изтегля белтъка, нужен за мастната обмяна, от запасите на други части на организма включително и от мозъка. Това води до когнитивни и проблеми с паметта.

Игри за ума. Те не могат да повишат интелигентността, но проучвания доказват, че упражнения, свързани със запаметяване, подобряват способностите на мозъка да помни и да разрешава проблеми. Като се упражнява умението на мозъка да жонглира с различни мисли едновременно, се подобрява и способността за бързо и лесно припомняне, посочва вестник "24 часа".

По-кротко с алкохола. Според научна публикация в сп. "Нюролъджи" мъжете са по-засегнати в сравнение с жените от пиенето по отношение на загубата на паметта. Мъжете на средна възраст, които пият повече от 2,5 алкохолни питиета на ден проявяват признаци на загуба на паметта и когнитивни проблеми над 6 г. по-рано в сравнение с тези, които пият умерено и въздържателите, взети заедно, сочат данни от проучване.Добави коментар