Честит рожден ден, Мечо Пух!

590
Честит рожден ден, Мечо Пух!

Днес е издадена първата книга за мечето

Днес е рожденият ден на Мечо Пух. На 14 октомври през 1926 г. лондонското издателство Methuen издава книгата „Мечо Пух“. Така започва пътешествието си в детските сърца на най-популярното мече в света. А ето как започва всичко:

През 1925 г. Алан А. Милн, бащата на Мечо Пух и истинския Кристофър Робин, и съпругата му Дафне се преместват от Лондон в Хартфилд. Те се настаняват в малко имение, което граничи с гората Ашдаун – прототипът на Голямата гора, в която живеят Мечо Пух и приятелите му. За да измисли мечето, Милн се вдъхновява от приятелството на сина си с мечката Уини и от игрите му с плюшения Пух.

Година по-рано, по време на семейна разходка до Лондонската зоологическа градина, Кристофър Робин се запознава с Уини. Момчето се привързва силно към мечето и започва да го посещава често, като понякога дори влиза в клетката му. Скоро сменя името на любимото си плюшено мече Едуард (получено като подарък още за първия му рожден ден) с Уини Пух (Winnie the Pooh), в чест на приятеля си от зоологическата градина.

Историята на истинското мече Уини също е много интересна. През 1914 г. в Канада лейтенант на име Хари Коулбърн спира с полка си за почивка в Онтарио, където купува малко черно американско мече от трапер, убил мечката майка. Коулбърн кръщава мечето Уинипег (Winnipeg). Скоро то става любимец и талисман на 2-ра Канадска пехотна бригада и пропътува заедно с тях цялото разстояние до Англия.Пристигайки там, войниците разбират, че са преразпределени за Франция и не могат да вземат със себе си мечето. Коулбърн го оставя в Лондонската зоологическа градина, като първоначалната уговорка е, че след няколко месеца ще се върне, за да го вземе обратно.

Коулбърн се завръща чак през 1919 г. и виждайки привързаността на персонала към Уини (Winnie), както всички вече го наричали, подарява официално мечето на зоологическата градина. Уини става нейна популярна атракция и любимец на посетителите. Впоследствие мечето става любимец и на всички деца по света чрез книгата на Алан Милн.

Близо 1 млн. души всяка година посещават къта на Пух в библиотеката в Ню Йорк, където се пазят оригиналните играчки на Кристофър Робин. През 2006 г. Мечо Пух получава своята звезда на Алеята на славата в Холивуд. През 1996 г. WaterStone’s –- водеща издателска фирма в Англия, поставя книгата на 17-то място сред стоте най-четени книги на ХХ век.

Героите от книгата измислят играта „пухопръчки“ - пускат пръчки и клонки от моста в Гората и се състезават чия клонка ще стигне първа от другата страна на моста. Играта се е превърнала в официален спорт. В Оксфордшир, Великобритания, всяка година се провежда Световен шампионат по „пухопръчки“.Добави коментар