Чедодейните свойства на пелина

323
Чедодейните свойства на пелина

Хората отдавна приписват чудотворни свойства на пелина

Хората отдавна приписват чудотворни свойства на пелина. Нашите прадеди са свързвали тази билка с името на Йоан Кръстител и са считали, че ако пред гърдите се носи стрък пелин, това ще ги предпази от болести и от зли духове. Пелинът (Artemisia absinthium) се използва в кулинарството, в алкохолната индустрия и при терапията на редица здравословни проблеми.

Сред най-популярните свойства на билката е способността й да действа апетитовъзбуждащо и противопаразитно. Пелинът е най-доброто природно средство за избавяне от глисти заради силните си противопаразитни свойства. Тази билка се изявява и като лек, стимулиращ жлъчната секреция.

Сред известните видове пелин, използвани за лечебни цели, са познати общо 13 вида, разпространени по умерените географски ширини у нас. Белият пелин е сред най-разпространените видове от голямото семейство на билката, който се препоръчва за куп проблеми, свързани с функцията на женската полова система.Познат е и черният пелин, който традиционно се използва освен като подправка и за заздравяване на рани и при безсъние. Известен е и така нареченият сладък пелин, който е известен най-вече в козметичното и парфюмерийното производство.

Вино от пелин е традиционна българска напитка, която се приема не само с цел наслада на вкуса на ароматната билка, но и за лечение на анемия, безсъние, жлъчно-каменни заболявания, настинка, ставни заболявания, посочва Дарик радио.

При акне се приема на гладно по половин чаша чай от билката. Пригответе го като запарите половин лъжичка от билката за двадесет минути в 600 мл. вода.Добави коментар