Чаят, който прави чудеса за съня

102
Чаят, който прави чудеса за съня

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. За подобряване на съня британски експерти, цитирани от в. Дейли експрес, препоръчват преди лягане да се пие билков чай, в частност от пасифлора.

Билковете чайове отдавна са възхвалявани заради благоприятните си ефекти върху здравето. Една от основните ползи от употребата им е за улесняване и подобряване на съня, посочва БТА.

Няколко предишни проучвания са установили, че особено полезен за качествен нощен сън е чаят от пасифлора. Напитката действа, като повишава гама-аминомаслената киселина (гама-аминобутировата киселина, GABA) в мозъка. GABA е невротрансмитер, който отговаря за забавянето на мисловния процес и подпомага заспиването, обясняват специалистите.

Редица изследвания с животински модели потвърждават ефектите от гама-аминомаслената киселина върху съня. Чаят от пасифлора допринася за подобряването му и като понижава тревожността.

Добави коментар