Часът на Земята

68
Часът на Земята

Изключи светлините, включи се

"Изключи светлината, включи се" е мотото на "Часът на Земята" у нас тази година. Точно в 20.30 часа днес в 46 града от страната ще угасне осветлението на административни и обществени сгради. В София те ще бъдат близо 25. Идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, посочват организаторите от WWF.

Ще потъмнеят и някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктида, Таймс Скуеър в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай.

Сред посланиците на „Часът на Земята” по света са австралийският топмодел Миранда Кър, певецът Том Джоунс, футболистът Франческо Тоти, актьорът Върн Тройър. У нас той се провежда под патронажа на комисаря Кристалина Георгиева. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните „посланици”.

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2.2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави. През 2010 г. подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1.3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията "Дейвис" в Антарктика.Коментари

Коментар: 1

включете се и дайте пример на децата си


  • 1

Добави коментар