Чакаме седеммилиардния

38
Чакаме седеммилиардния

Броени дни остават до появата му

Броени дни остават до появата на 7-милиардния човек на Земята. От ООН сочат по-далечна дата - 31 октомври, но пак през тази година. Други научни източници твърдят, че населението на планетата ни вече е прехвърлило очаквания праг.

Тези статистики, разбира се, са условни, посочва БНТ. Но безспорно броят на хората по света расте с небивали исторически темпове. Докога и с колко ще се умножим и какво ще струва това на Земята и на самите нас?

Едва ли преди две хилядолетия са се водили точни статистики за броя на хората по света. Но и приблизителните данни от хрониките са красноречиви.

Когато се е родил Христос, на Земята е имало към 300 милиона души. Първият милиард е достигнат чак в началото на 19 век. А само през първите единайсет години на 21-ви век населението на планетата е набъбнало с цял милиард.

Главен принос за този бум имат Китай и Индия - съответно с милиард и 300 и милиард и 200 милиона души население.Прогнозите на ООН до 2050-та, макар и с много условности, са за осем до десет и половина милиарда души по света. При това - разпределени неравномерно. Най-високите нива на раждаемост ще бъдат отново в Азия и в Африка.

Все по-актуално звучат думите на германския канцлер Меркел, че на фона на седем милиарда души 500-те милиона европейци трябва да се държат заедно, ако не искат да се простят с европейските ценности.

Тежестта на числата усилва и натиска за земя, храна и енергийни източници. Опасенията са за появата на нови конфликти заради вода. По данни на Световния фонд за дивата природа през следващите 40 години човечеството трябва да произведе толкова храна, колкото за последните осем хилядолетия.

Решението за запазване на вида хомо сапиенс изглежда се оформя като послание: да променим навиците си, свързани с разхищение и планини от боклуци. И да не се държим като последните хора на планетатаДобави коментар