Булчинският букет - какво казват традициите?

6921
Булчинският букет - какво казват традициите?

Питали ли сте се някога защо булката носи в ръцете си цветя, когато пристъпва към олтара?

Питали ли сте се някога защо булката носи в ръцете си цветя, когато пристъпва към олтара? Оказва се, че това е една от онези особено важни традиции в сватбения ден, които малцина си позволяват да пристъпят.

Още в Древна Гърция е било прието младоженката да се омъжи с букет. В ръцете си тя е носела китка от билки и треви, за които се е вярвало, че ще предпазят младото семейство от болести и зли духове. В България в миналото в булчинския букет също е имало билки, като към тях се прибавяли стръкове жито и чесън, с които се гонели болестите и лошия късмет и са наричали много деца в семейството.Много са и традициите, свързани с булчинския букет. Най-известната от тях е тази, в която булката го хвърля към шаферките – която от тях го улови ще бъде следващата младоженка. В някои краища на България той е основният участник в булчинското хоро. Който се хване за булката, трябва да поеме букета й и така той се предава по върволицата на хорото.

Смята се, че ако последният, в чийто ръце остане, е жена, първото дете ще е момиче. Ако пък е мъж, първата рожба на семейството ще бъде момче.

Днес съществува и друга традиция – флористите така приготвят букета, че да е възможно той да се раздели на няколко по-малки. Така при хвърлянето някои от тях отиват за шаферките, а основният булката запазва за себе си. Според поверието тя трябва да го хвърли в течаща вода на първата годишнина от сватбата си.

За по-разкрепостените сватбени агенции предлагат букети от бижута, копчета и платове:

Най-странните сватбени традиции

Популярни са и металните букети, които след сватбата се използват за декорация на дома:Добави коментар