Букет от аромати влиза в градината

67
Букет от аромати влиза в градината

Те ще са чудесно допълнение към цветята, а и не изискват особени грижи и са лесни за отглеждане

Ако разполагате с двор, цветна градина и обичате да прекарвате свободното си време там, подправките са вашето ново хоби през лятото. Зелените подправки са чудесно допълнение към всяка зеленчукова или цветна градина. Като цяло те не изискват много грижи и са лесни за отглеждане, посочва вестник "Монитор".

Повечето от тях са типични за средиземноморската кухня. Уханието им е невероятно и изостря желанието за кулинарни приключения. Подправките се развиват най-успешно в добре отцеждаща се почва. Добре е също така при засаждането да се постави по шепа пясък и вар на прах във всяка дупка. Ако почвата е прекалено глинеста, трябва да се добавя тор и листна маса, според сезона.

За да поддържате растенията буйни и сочни, трябва редовно да подрязвате или откъсвате по 4-5 см от връхчетата им. За да има растението повече листна маса, трябва да откъсвате цветовете, които е образувало. Ако растенията са слаби и бледозелени, е добре да се подхранят еднократно с подходящ препарат. Не бива да се прекалява с торенето, защото така растенията ще развият голяма листна маса без аромат и вкус.

Растенията се подрязват напролет, преди да е започнал новият растеж, за по-компактна форма и за повече листа и цветове. След първите застудявания през есента трябва да изкорените едногодишните подправки - копър, магданоз, кервел. Много градинари предпочитат многогодишните растения да останат в градината, скрити под одеялото на снега. Повечето от зелените подправки могат да се отглеждат без проблем и в сандъчета.

Първенец сред тях е босилекът. Той е тревисто едногодишно растение, което наричат кралска подправка. Ценен е е изключително много в Древна Гърция, Египет, Индия. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. Древните гърци и римляни смятали босилека за символ на злоба и лудост. За босилека изберете слънчево място в градината. Отглежда се сравнително лесно. Той се нуждае от малко вода и се размножава лесно от семена.

Цъфти с бели или лилаво – бели цветчета през лятото. Често бива нападан от плужеци и охлюви. Когато започне да цъфти, босилекът губи аромата си. Ето защо трябва да бъде подрязан преди този момент, рано сутрин. Като подправка се използват листата - в прясно или сушено състояние. В последния случай е годен за употреба около 2 години. Това е най – популярната подправка в италианската кухня, а класическата паста е немислима без стръкче босилек в нея. Ароматът на босилек отблъсва комарите и мухите. Има противовъзпалително действие.

Друг любимец е копърът. Това е едногодишно растение. Родината му е Средиземноморието. Достига височина 18 - 24 см. Копърът расте доста бързо. Сее се пролет и лято. Обикновено цъфти средата на лятото. Той се размножава от семена и расте най – добре на слънце, в богата, добре отцеждаща се почва. Полива се по малко, но често. Копърът има много приложения. В специални диети
се използва като заместител на солта.

Семената се използват в колбаси, а някои хора харесват вкуса на стеблата му. Копърът има ползотворно действие върху храносмилателната система. За тази цели се с него се приготвят чайове и тинктури.

Не забравяйте и ментата - многогодишно тревисто растение, което достига височина 70 см. Цъфти с дребни бели или лилави цветчета през юли и август. Има силно развито коренище. Най-добре вирее в слънчеви места или на полусянка. Размножава се чрез разделяне на корените и стеблата.

Етеричните масла се съдържат в листата на растението (около 60% е етеричното масло ментол) и се извличат чрез дестилация. Използва се в кулинарията при производството на сладка, конфитюри, шоколад, за подправяне на салати, ястия от агнешко месо и морски деликатеси.
Някои хора са алергични към аромата на ментата.

Салвията пък е популярно в цяла Централна Европа многогодишно растение, полухраст със сребристо-зелени продълговати и покрити с мъх. От тях се разнася и ароматът на растението. Цъфти през юни и юли, с дребни, виолетови цветове. Има атрактивна, компактна форма на растеж.

Растението има няколко разновидности. Расте най – добре на слънчево място в добре отцеждаща се, песъклива почва. Трябва да бъде разположена на защитено от вятъра място. След като салвията прецъфти, тя трябва да се ореже до 1/3 от височината си, за да продължи да расте компактно. Размножава се чрез резници в началото на лятото. Салвията се комбинира добре в лехи с гипсофила, лавандула, сантолинат, розите. Пресните, замразени или сушени листа се използват като подправка в салати, супи, яхнии. Подходяща е за за свинско, телешко, агнешко месо и птици. изсушената салвия има по-силен, леко кисел вкус.

Родината и на риганът е Средиземноморието. Стебла-та му са жилави, подобни на корени, с малки листенца. Цветчетата са ситни, бели на цвят. Най-силен е ароматът на растението, докато цъфти и тогава е най-добрият момент да бъде обран. Развива се най-успешно на горещо и слънчево място в песъчлива почва. Семената се сеят в сандъчета в началото на пролетта и се изнасят, тогава когато пръстта в градината се е отпуснала, а температурите се задържат над 15 градуса. Захваща се лесно и от резници. В кулинарията се използва в сосове и ястия от месо.

Розмаринът е легенда в кулинарията. Почвата за него трябва да е добре отцеждаща се, а мястото - слънчево. Растението е много чувствително на студ. За поддържане на компактна форма растението трябва да се окастря често. Розмаринът цъфти с множество светлосини цветове в края на пролетта и много рядко през есента. Използва се в изобилие в италианската кухня. Подходящ е за ястия от свинско и агнешко месо и картофи. Използва се при приготвянето на сосове и супи. Чаят, приготвен от изсушени листа на розмарин подобрява храносмилането.

Родината на мащерката също са средиземноморските страни. Тя е широко разпространена в кухнята на Южна Европа, Западна Азия и Северна Африка. В кухнята се използват листата, в прясно състояние или сушени. За тази цел цветчетата се махат, малко преди цъфтенето. Мащерката има изключително деликатен вкус. Във френската кухня е особено ценена. Листата на прясната мащерка се използват като украса за салати. Подходяща е за ястия от агнешко, говеждо, пиле, дивеч и риба. Използва се за подправяне на супи от боб и леща. От мащерката се приготвят и освежаващи чайове.Добави коментар