Бракът ни пази от рак

80
Бракът ни пази от рак

Особено мъжете

Вероятността от смърт от рак е по-голяма за ергените, отколкото за семейните мъже, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от продължило близо 40 години норвежко изследване.

Мъжете, които никога не са сключвали брак - за разлика от овдовелите и разведените, са изложени на най-голям риск, независимо от възрастта, образованието, вида рак, времето след поставянето на диагноза и стадия на заболяването. Това са установили авторите на проучването от университета на Осло.

За периода от близо 40 години рискът се е увеличил от 18 на 35 процента за ергените и от 17 на 22 процента за неомъжените жени, пише novini.bg. Изследователите са анализирали данните за процента на оцеляване на пациенти с поставена диагноза рак между 1970 и 2007 г. и са ги сравнили със семейното им положение.

"Разликите в процента на оцеляване между несемейните и семейните хора може да се обясни с по-доброто общо здраве на хората с брак и по-стриктното им придържане към препоръчаното лечение", пишат специалистите.Добави коментар