Богатите не вярват...

126
Богатите не вярват...

... на децата си

Те може да са богати, но това не означава, че техните семейства ще живеят завинаги щастливо на техен гръб. Според проучване на Barclays Walth, 5% от хората с богатство над 1 млн. паунда възнамеряват да оставят децата и роднините си без наследство, а показателят се покачва до 13% при хората с активи за над 10 млн. лири, пише The Telegraph.

Проучването сред 2000 души със състояние над 1 млн. паунда, показва, че парите често са причина за напрежение в семейството. 37% от запитаните богаташи казват, че са имали конфликти с най-близките си заради своето богатство, пише profit.bg.

Оказва се още, че решението за изключване на най-близките хора от завещанието е взето по-често за да им се попречи да пропилеят натрупаните с усилен труд пари, а не в резултат на конфликти. Четирима на всеки десет допитани казват, че „не вярват на своите деца и доведени деца да запазят тяхното наследство".

Общо 6% от хората с огромни приходи във Великобритания заявяват, че не възнамеряват да предадат на следващото поколение своето богатство, като мнозина смятат, че по-вероятно е щастието да бъде постигнато, като сам си спечелиш парите, а не като ги наследиш.В други части на света, като Близкия Изток, Африка и Латинска Америка, богаташите вярват далеч повече в своите потомци, но 29% от състоятелните хора там смятат наследството за „ненужно бреме" за следващото поколение.

Семейните спорове за пари са най-високи сред анкетираните в Индия с 61%, следвана от Сингапур, Хонконг и Монако. Само 11% от респондентите в Катар пък са имали семеен конфликт в резултат на богатството.

Колкото и да е странно - те са прави

По-рано проучване на американския Институт за семеен бизнес показа, че предаването на семейния бизнес по наследство на децата му дава 53% шанс за оцеляване през следващите 10 години.

В половината случаи, наследниците са успели да вкарат бизнеса в задънена улица за по-малко от десетилетие. Рентабилността на наследените активи пък пада средно с 18%.

Друго авторитетно изследване допълва, че в повечето случаи компании, контролирани от богати наследници, растат по-бавно от икономиката на страната, производителността на труда в тях е по-ниска, а иновациите навлизат по-бавно. Старите пари са консервативни, заявяват анализаторите.Добави коментар