Бисери от учебниците

311
Бисери от учебниците

Някои от тях ще ви втрещят

Водещи издателски къщи, които творят учебната литература, втрещиха с бисери Комисията за защита от дискриминация. Тя е изготвила доклади срещу небивалиците в учебниците.

“Чудя се дали мама ще ми даде пари за пластична операция”, “Ще си карам по сутиен, ако ще да ми се качи около ушите”, “Когато направих позата на кучето, мислех, че повече никога няма да мога да се надигна”. Това са само част от текстовете, поместени в учебник по български език на издателство “Анубис”.

Именно по тези изречения българските ученици усвояват граматиката. Според КЗД през последните години се наблюдава “неуместна еротизация” на уроците.

Освен че залагат на неподходящи текстове, авторите на учебниците често поместват и скандални снимки. Пример за такъв фотос е на робот, който е описан като “еротично изглеждаща виртуална жена, полегнала в поза като от мъжко списание".В учебника по български език за седми клас на издателство “Булвест 2000” пък има снимки на момиче с голо рамо и на друго по бюстие, което пише домашно.

Друг проблем е, че в повечето уроци жените са представени или като еротични модели, или като домакини. Момичетата се описват като послушни, а момчетата – като палави и героични.

А в тетрадката по български език за трети клас на “Даниела Убенова” се наблюдава засилено мъжко присъствие. Има снимки на мъже зъболекари, лекари, учени и др. Защо няма жена лаборантка, питат се авторите на доклада.

В учебника по история за 5-и клас жената е представена като разменна монета при подписването на международни договори, съобщава novini.bg.

Експертите са категорични, че всички тези бисери са явна дискриминация по пол. Предстои пълна промяна на учебните планове и до няколко години ще има нови учебници.Добави коментар