Биопочистване

238
Биопочистване

Как да избегнете силните препарати?

Интересни идеи за това как да почистите дома си, като не използвате обикновените почистващи препарати, а природосъобразни продукти даде в предаването на Нова телевизия "На кафе" мениджърът по биопродукти Анета Калчева.

На първо място тя показа сапунени ядки - плодчета на сапунено дърво, което расте в Индия. Обвивката им съдържа сапунини, които са естествени миещи вещества. При температура на водата над 30 градуса те се отделят и измиват замърсените повърхности.

С три от тези ядки дори може да се пусне една пералня с дрехи. За тази цел се слагат в торбичка, която се поставя в барабана на пералнята. Купуват си ги предимно хора с кожни проблеми.

За втората демонстрация Анета Калчева използва биопрепарат от сапунените ядки с добавени етерични масла. Тя изми две чинии с него и с обикновено веро. Разлика между двете чинии нямаше, а миенето с биопрепарата стана толкова лесно и бързо, колкото с конвенционалния.

Плюсът на биопрепарата е, че етеричните масла в него подхранват кожата на ръцете, за разлика от верото, което ги изсушава.

За третата демонстрация бе използван 100-процентов биоразградим препарат, т.е. той изцяло се разтваря в околната среда. Той отново съдържа естествени масла.

Анета показа как от замърсена плоскост с една капка от препарата, малко вода и няколко търкания мръсотията бе отстранена. Отново бе доказано, че биопрепаратите мият със същата сила, както конвенционалните.

Репортерът на "На кафе" Дани пък даде някои предложения за това как да изчистите дома си с подръчни материали. Тя използва зехтин и вода за полиране на мебели. Содата, оцетът и брашното пък са подходящи за почистване на хромови повърхности.

За премахването на ръжда се използва смес от мащерка и вода. С паста от газирана вода и сода пък може да почистите килими. Отпушването на канал става с много сода. След това се залива с оцет, престоява, а после се залива с гореща вода.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар