Безопасно на плаж

147
Безопасно на плаж

Как да избегнем рискови ситуации?

Десетки са малките неохраняеми пясъчни ивици. Всички големи плажове по Южното Черноморие обаче вече разполагат със спасители и медицински екипи.

На повечето от плажовете спасителите са на крак от 8 часа сутринта до 18 часа вечерта. Това обаче не означава, че не трябва да спазваме определени правила за безопасност на плажа. В противен случай ни чакат глоби.

Най-важното правило, ако сме на плаж, където няма спасители, няма да има или броят им е малък, и влезем във водата и усетим, че морето започва да ни тегли на вътре, е да не се паникьосваме. В такъв случай спасителите съветват да се опитаме да легнем по гръб, защото така мъртвото вълнение няма да засмуква краката ни и да ни тегли навътре в морето.Ако усетим, че не можем да се справим с водната стихия, е необходимо да викаме, без да изпитваме срам. Как обаче да избегнем такава ситуация?

Изключително важно е да спазваме флаговата сигнализация. Майките с деца трябва да бъдат изключително наблюдателни особено в дни, когато плажът е пълен, съветва Нова телевизия. Спасителите напомнят и че деца под 10-годишна възраст не могат да влизат във водата без придружител.

Също така не трябва и да забравяме, че в морето не се влиза веднага след хранене или след употреба на алкохол. И това лято за тези, които не спазват флаговата сигнализация и влизат в конфликти със спасителите, са предвидени глоби - от 100 до 2000 лева.Добави коментар