Безопасен интернет

109
Безопасен интернет

Световни компании направиха коалиция, за да защитят децата

Близо 30 водещи световни компании се събраха, за да основат нова коалиция, чиято цел ще бъде изграждането на по-добра и по-безопасна интернет среда за децата.

Сред 28-те основатели на организираната от Европейската комисия коалиция влизат компании от ранга на Apple, BT, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, LG Electronics, Microsoft, Nintendo, Nokia, Orange, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Vivendi и Vodafone.

Приоритетите на новата организация включват действия за улесняване на докладването на вредно съдържание, гарантиране на пригодността на настройките за сигурност към различните възрастови групи и предоставяне на повече възможности за родителски контрол.

За тази цел създателите на коалицията ще вземат предвид нуждите на подрастващото поколение, което започва да посещава интернет на все по-ранна възраст, съобщи novini.bg.Членовете, основатели на коалицията, се договориха по списък с основни задачи, включващ действия в пет области:

- Лесни за използване и надеждни инструменти за докладване: лесни за намиране и разпознаване опции на всички устройства, чрез които да се докладва и реагира на съдържание и кореспонденти, които изглеждат вредни за деца;

- Настройки за сигурност, съобразени с възрастта: настройки, съобразени с нуждите на различните възрастови групи (подобни настройки могат да определят до каква степен информацията на потребителя е достъпна; например дали информацията за връзка или снимките са достъпни единствено за близки контакти вместо за широката общественост);

- По-широка употреба на класификацията на съдържание: разработване на общовалиден подход за възрастова категоризация, който да се използва във всички сектори и да предоставя на родителите разбираема информация за възрастовите категории;

- Повече възможности за родителски контрол и по-широкото му използване: активно популяризиране на лесни за употреба инструменти с цел възможно най-широкото им използване;

- Ефикасно отстраняване от интернет на вредни за деца материали: подобряване на сътрудничеството с правоприлагащи органи и горещи линии с цел предприемане на бързи действия за премахване на детската порнография от интернет.

Коалицията представлява кооперативна доброволна намеса. Гарантирането на безопасността на децата в интернет е ключов елемент от програмата в областта на цифровите технологии за Европа.

Статистиките сочат, че децата в Европа започват да влизат в интернет средно на седемгодишна възраст. 38% от децата на възраст от 9 до 12 години в интернет заявяват, че имат профил в социална мрежа, независимо от възрастовите ограничения.

Повече от 30% от децата в интернет влизат в мрежата от мобилно устройство, а 26% – от конзола за игра.Коментари

Коментар: 1
fBLZzVFZahrTI

sQQxYM Wow, great article post.Really looking forward to read more. Cool.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар