Без скок на такса "детска градина"

91
Без скок на такса детска градина

Дори и след новата наредба за храненето

"Категорично не предвиждаме увеличение на таксата за детските градини заради новата наредба за здравословно хранене". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният градоначалник е получила уверението на директорите на детските градини и районните кметове, че на този етап не се налага увеличаване на парите, които се отделят за храна в детските заведения.

Йорданка Фандъкова припомни, че и ръководството на София е искало да бъде въведена тази наредба и я определи като изключително важна за здравословното хранене на децата.

Фандъкова изтъкна, че повечето детски градини и в момента имат четирикратно хранене и така на децата се дават плодове по програмата на земеделското министерство "Училище плод".Столичният кмет каза още, че преди време е правила проверка в детски градини за стойността и качеството на 10 основни продукта от менюто на децата. Така, по отношение на стойността в градините в три района на столицата, е имало сериозни амплитуди за 7 продукта. Сред тези райони са "Лозенец" и "Овча купел".

Средно около 2 лева на ден са парите, които се дават за храна на дете в детско заведение, припомня БГНЕС.

Йорданка Фандъкова посочи, че тези пари в момента осигуряват изпълнението на всички изисквания за здравословно хранене. Кметът заяви, че Агенцията по храните прави непрекъснати проверки и не е открила проблеми в общинските детски градини.

Фандъкова посочи още, че често и директорите на градините връщат продукти, ако не са доволни от тяхното качество.Добави коментар